tisdag 27 september 2011

Någonstans inom oss – Kajsa Ingemarsson

Här försöker sig Kajsa Ingemarsson på något nytt. Ja, nytt och nytt, det finns en hel del böcker på liknande tema.

Allt börjar med framgångsrika Rebecka som kastar sig ut från Fjällgatan i Stockholm, direkt ner i asfalten. Precis när hon hoppat ångrar hon sig, men det är så dags då. Rebecka har varit en framgångsrik kapitalförvaltare och påläggskalv. Hennes väg i livet har varit spikrak. Självmordet är lika omsorgsfullt planerat som hennes liv varit, hon har städat sitt arbetsrum och sett till att allt är i ordning för någon annan att ta över. Hon har skrivit en lapp i lägenheten till sin älskade man Mikael så att han inte ska glömma VVS-firman som skulle fixa kranen i badrummet. Hon har sett till att Mikael inte ska ha några ekonomiska problem.

Rebecka har varit svår att komma in på livet, hon höll människor ifrån sig och på så sätt band hon dem till sig. Men Mikael började dra sig undan trots att han ofta, ofta förklarat för henne att han älskar henne. Ingen, inte ens Mikael, hade en aning om vad hon planerade.

Och nu så ångrar hon sig. Mikael sörjer och på begravningen träffar han Rebeckas syster – Rebecka hade brutit med sin familj och Mikael har inte träffat systern innan. Mikael söker den yngre systerns sällskap för att få veta mer om den hemlighetsfulla Rebecka. Rebecka gillar det inte och försöker avstyra mötena, hon gör så att bilen inte startar, hon välter vinglas, dvs. helt enkelt spökar och ställer till trassel.

Boken handlar alltså om Mikaels trevande försök att gå vidare i livet och den döda Rebeckas svartsjuka och hennes svårigheter att acceptera att hon är död. Hon vill finnas vid Mikaels sida hela tiden. Ska hon någonsin lyckas finna frid och lämna de levande att leva sina liv?

Antingen gillar man den här historien eller så gillar man den inte. Jag gillar den inte. Nej, Kajsa Ingemarsson, skriv om levande människor i fortsättningen.

ISBN10: 9113036661
ISBN13: 9789113036663

Inga kommentarer: