onsdag 14 september 2011

Den sista goda människan – A.J. Kazinski

Detta är en thriller som är svår att lägga ifrån sig, även om handlingen enligt min mening hör till det ockulta. Enligt judisk tradition finns 36 rättfärdiga människor i varje generation och skulle alla dessa dö går världen under. Jag vet inte om detta är sant om judendomen eller är en förvrängning av läran, men så påstår i alla fall författaren.

Köpenhamnspolisen får ett larm från Interpol om att goda människor runt om i världen har mördats, och att på deras ryggar har ett nummer bränts in med flera olika symboler. Niels Bentzon som egentligen är gisslanförhandlare, men anses lite udda, får uppdraget att hitta goda människor i Danmark och varna dem. Men hur hittar man en god människa? Vad är en god människa? Niels söker bland hjälparbetare, läkare, välgörare m.fl., men alltid finns något som eliminerar just den personen.

Han möter astofysikern Hanna Lund, som varit gift med en av de presumtiva goda männen, och hon börjar intressera sig för fallet. Plötsligt ser hon ett system och via matematiken kan hon räkna ut var och när människor mördats och var och när de två återstående goda människorna kommer att mördas: i Venedig och i Köpenhamn. Men hon kan inte lista ut i vilken ordning. Nu är det en kapplöpning med tiden.

Gillar du den här typen av böcker så är det riktigt spännande. Jag är inte helt frälst på den här genren, det är underhållning för stunden men ingen berättelse som lämnar några spår efter sig.

 
ISBN10: 9137136429
ISBN13: 9789137136424


Inga kommentarer: