Det var inte lätt att var chirurg på 1700-talet. De föraktades av medicinarna, chirurgerna var den gamla tidens fältskär, de som kapade lemmar i krig och försökte få människan att överleva. Nutidens kirurger är högt aktade, nästan idoliserade, tänk vad tiderna kan förändras.
Pleijels bok är ett intressant tidsdokument och huvudpersonen Herman Schützer (1713-1802), drottning Lovisa Ulrikas förlossningsläkare, utförde det första kejsarsnittet i Sverige och med detta inleds boken. Han var en nyfiken person, en pionjär inom sitt område men motarbetades av en illasinnade medicinare som inte hade någon som helst förståelse för kirurgins betydelse och såg som sin uppgift att svärta ner och förnedra chirurgen. Trots sina banbrytande insikter förlorade Schützer striden som hölls vid liv genom inlägg i den tidens skvallerpress.
Detta är en roman även om den bitvis är ett historiskt dokument. Den är fascinerande och skildrar både Schützers privatliv och yrkesliv. Speciellt intressant tycker jag att Schützers intresse är för den flicka som var gravid i två år. Dessutom var hon oskuld. Flickan dog och obduktionen lämnade mer frågor än svar. Så småningom kommer han sanningen på spåret. Schützer funderade hela sitt liv kring fortplantningen och kvinnans gåta.
Boken är den första i en historisk trilogi och utkom redan 2006. Den är både lättläst och läsvärd. Det är en lysande roman, men innehåller många realistiska skildringar som kanske kan avskräcka den kräsmagade.
ISBN10: 9172638346
ISBN13: 9789172638341
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar