torsdag 8 september 2011

Brobyggarna – Jan Guillou

Jag måste erkänna att jag blir imponerad av Jan Guillou, hans stora bokproduktion och nu denna romanserie om 1900-talet. Den här boken utspelar sig fram till 1919, i Tyskland, i Norge och i Afrika. Tänk bara på hur mycket källforskning som måste ligga bakom – även om det är en roman. Jan Guillous språk flyter lätt och ledigt, men han har en tendens att ibland mästra, att förklara in i minsta detalj och då börjar jag gärna tänka på något annat och tappar handlingen. Som så ofta när Guillou skriver så blir det också ett s.k. ”hjälteepos”, här är riktige he-män med oantastlig moral och skurkar (här personifierade av engelsmän och belgare). Jag förstår Guillou, hjältar är säljande på bokmarknaden, men i det stora hela är det en riktigt bra början på romanserien. Jag inväntar nästa bok med spänning.

Tre faderlösa fiskarpojkar, som visar sig ha en stor teknisk begåvning, sänds av ett sällskap för samhällsutveckling/välgörenhet till Dresden för att bli ingenjörer, med baktanken att de ska återvända och ansvara för det stora järnvägsbygget i Norge. Universitetet i Dresden är den främsta tekniska utbildningen. Men bara en av ingenjörerna återvänder. De drabbas alla av kärleken, Oskar blir bedragen och lurad på pengar. Han skäms och åker till Afrika. Sverre visar sig ha dragning till det egna könet och flyr till England med sin partner. Lauritz ställs inför detta faktum när han finner brev från sina båda bröder. Han hade själv tänkt undandra sig järnvägsbygget, han har möjlighet till bra anställning i Tyskland och att gifta sig in i överklassen, men nu tar pliktkänslan över och han inser att han måste återvända till Norge. Ingeborg lovar att vänta på honom.

Både Lauritz järnvägsbygge i Norge och Oskars järnvägsbygge i Afrika är intressanta även om de faror de stöter på är diametralt motsatta. Lauritz kämpar mot kyla och snöstormar, Oskar mot vilda djur, anfallande kannibaler och tropiska sjukdomar. Oskar gör sig en förmögenhet på handel med ädelträ och elfenben, men när han tänker återvända till Norge startar första världskriget.

Heja, Guillou – det här gjorde du riktigt bra!

ISBN10: 9164203190
ISBN13: 9789164203199


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag hade inte mycket till övers för Jan, men när den här boken var slut så ville jag ha mer.
kanon

Jonas