fredag 23 september 2011

Pojken i Hiss 54 – Karin Alfredsson

Karin Alfredsson är journalisten som skriver angelägna böcker om kvinnors situation ute i världen. Hennes huvudpersoner är påhittade: läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg med make Björn och deras två barn, men alla historier har verklighetsbakgrund. Just nu är hon engagerad i projektet Dödsorsak:kvinna, ett projekt som lanseras våren 2012.

Den här romanen utspelar sig i Dubai, Förenade Arabemiraten och Pakistan och är den femte fristående boken i serien.

Björn arbetar i Dubai och Ellen för en hemmafrutillvaro, men som vanligt dras hon in i en dramatisk vardag när hon tillsammans med sin chaufför under en turistövernattning i öknen blir vittne till tortyr. Ellen filmar i smyg och skrämmer sin pakistanska chaufför - han känner igen förövaren - och lyckas övertala henne att de måste därifrån och ber henne förtvivlat förstöra minneskortet. Ellen tappar sina kontaktlinser i sanden och ”myndigheterna” har därmed bevis i form av DNA. Senare bevittnar Jhasmine, husets allt-i-allo, när en välklädd person hämtar ett par soppåsar ur familjens soptunna.

Flera öden vävs samman, Mumtaz (chauffören) måste brådstörtat ge sig iväg hem till Pakistan. Hans 12-åriga syster har setts besöka falkjägare i deras tält. Hon ville och fick klappa falken. Men nu är familjen utskämd och ser ingen annan utväg än att låta döda flickan för att återupprätta sin heder. Mumtaz kallas hem eftersom han är äldsta sonen och förväntas delta i beslutet. Under tiden införskaffar brodern en pistol. Flickan hålls inlåst i en skrubb. Mumtaz försöker hitta en utväg, men han förstår att famljen är vanhedrad trots att inget egentligen skett.

Utländska gästarbetare har inte rätt till medlemskap i Emiratet och lever ofta under svåra förhållanden. Det gäller många kvinnor som arbetar som hembiträden, t.ex. råkar Jhasmines syster illa ut, hon blir våldtagen och torterad av sin arbetsgivare tillika ”sponsor”. Gästarbetare måste ha en lokal ”sponsor” enligt lag.

Ellen blir också väninna med en välbeställd kvinna i Emiratet. Hon får besöka hemmet med ofantliga rikedomar och blir även inbjuden till en privat modevisning. Visningen besöks även av prinsessan. Det är hos väninnan Ellen söker hjälp när hon förstår att någon hotar hennes familj.

Karin Alfredssons böcker är spännande, lättlästa och engagerande. Jag rekommenderar dem av hela mitt hjärta. Längst bak i boken finns alltid faktauppgifter. Karins hemsida hittar du här


Tortyrprinsen finns även i verkligheten

Projektet Dödsorsak:kvinna http://www.causeofdeathwoman.com/ ett journalistisk försök som lanseras våren 2012, ännu så länge får vi följa projektet som blogg. Bakom projektet står Karin Alfredsson, Linda Forsell and Kerstin Weigl.

ISBN10: 917351618X
ISBN13: 9789173516181

Adlibris Bokus

2 kommentarer:

Krönikören sa...

Jag har just läst min första Karin Alfredsson och vet inte riktigt vad jag tycker. En väldig massa korta kapitel som studsade fram och tillbaka i både tid och geografi och ett slut där massor av trådar hängde lösa. Men ändå fortsatte jag, så något måste det vara.

Slutade läsa din text en bit ner eftersom jag inte vill veta vad boken handlar om, så jag vet inte vad du tycker.

Sladdertackan sa...

Boken utspelar ju sig parallellt både i Pakistan och i Dubai, därav blir det ju lite hoppande fram och tillbaka. Jag förstår inte vad du menar med att den lämnade en massa lösa trådar? Så upplevde inte jag den.