onsdag 7 september 2011

Bastarden från Istanbul – Elif Shafak

Elif Shafak är en författare jag vill att läsa mer utav. Hon skriver både på turiska och engelska och har skrivit flera böcker, men det här är den första som översatts till svenska. Jag hoppas att det blir fler. Romanen är ett riktigt glädjeklipp.

Den handlar om två familjer, familjen Kazani i Istanbul som består av bara kvinnor: Petit-Ma (mormor), Gülsüm (mamma) och döttrarna Banu, Cevriye, Feride, Zeliha och så naturligtvis Asya, den oäkta flickan. Dessutom finns en son, Mustafa, i USA. När jag läste den här boken så var det svåraste namnen, att komma ihåg vem som var vem.

Den andra familjen bor i USA och består av Rose en vanlig amerikansk flicka som gift sig in i en armenisk familj och fått dottern Amy. Föräldrarna är numera skilda och dottern heter egentligen inte Amy utan Armanoush. Rose stöter på Mustafa i snabbköpet och känner igenom honom från serveringen där hon jobbar och får en idé: vore det inte en lämplig hämnd på den armeniska familjen om hon fick ihop det med en turk?

Boken inleds med en tillbakablick 19 år tidigare när Zeliha är på väg till gynekologen för att göra abort. Hon är ogift. Men det blir ingen abort och ”bastarden” Asya föds.

Boken handlar mycket om de oförätter och förföljelser och mord om drabbade armenierna under det Osmanska väldet och första världskriget. Armenierna i förskingringen i USA har återberättat historierna till yngre generationer och hatet mot turkarna hålls levande. Amy ingår i en nätkafégrupp som talar om detta och plötsligt beslutar hon sig att hon ska åka till Istanbul. Hon vill se det hus där hennes farmor växte upp. Hon låter Rose tro att hon finns hos sin far och pappan tror att hon är hos Rose och så åker hon till Mustafas familj i Istanbul.

Det är en charmig roman men många bottnar och varje kapitel har dessutom försetts med ett namn: Kanel, Kikärtar, Socker, Rostade hasselnötter osv. Den har både djup, tragik och underhållning. För vem kan motstå Kazanis familjemedlemmar: Banu, den älsta som är gift men ändå bor hemma. Hon har funnit sitt kall i att spå och har en ond och en god djinn på varje axel. Hon är en charmig centralfigur i boken. Systrarna Cevriye är historielärare, Feride är både hypokondriker och mentalt instabil och håret färgas om efter hennes sinnesstämning. Feride är den enda som inte arbetar. Zeliha är en vacker kvinna med ring i näsan och alltid klädd i korta kjolar och högklackade skor. Hon har en egen tatueringssalong. Asya har inte ärvt sin mors utseende utan bara hennes bångstyriga temperament. Petit-Ma är senil, men ibland glänser hon till.

Jag bara älskar den här romanen! Fantastisk läsning! Den utges av bonnierförlaget 2244.

ISBN10: 9186729055
ISBN13: 9789186729059

5 kommentarer:

Monika sa...

Märkligt. Detta är den femte recensionen av den här boken som jag stött på i dag. Ska man ta det som ett tecken?

Sladdertackan sa...

Gör det! Det är den värd.

Monika sa...

Jaha, så var den beställd :)

engelsson sa...

engelsson e på väg mot bibblan bums..denna bara MÅSTE jag läsa..omedelbart

Forever young sa...

Jag älskar den också!