tisdag 20 september 2011

Den mekaniska katten – Torey Hayden

Den här boken var inte vad jag väntade mig. Jag har läst flera av Torey Haydens böcker som handlar om hennes fall, men den här är helt annorlunda. Den är riktigt bra, det är som två böcker i en, dvs. två olika historier som löper parallellt. Den ena berättad av Laura - en berömd författare och tillika mor till den nioåriga Conor som går i terapi.

Lauras berättelse är hennes rika fantasivärld från barndomen som följt henne under alla år. Det är berättelsen om arbetarflickan Torgon som blir handplockad och skolad till ett heligt kall. Världen i skogen har allt, människorna delas in i kast, de har religion och riter att följa. Det är en intressant och fängslande värld. Laura berättar också om sin uppväxt och ungdomstid, men när James kontrollerar hennes berättelse stämmer den inte. Det är svårt att veta vad som är fantasi eller verklighet när det gäller Laura.

Conor har tidigare diagnostiserats som autistisk. Terapeuten James börjar tvivla på diagnosen. Han misstänker att Conor utsatts för ett trauma i barndomen. Conor börjar så småningom föra en dialog med James och berättar om spöket under mattan, som han är rädd för, och hur han åkt till månen med en raket och att det växer tre träd på månen. Han berättar också om när hans mamma målade med hans röda fingerfärger mitt i natten och blev arg för att han vaknade och behövde gå på toa.

Conor är ett ljushårigt barn alldeles olika sin yngre syster Morgana som är mörkhårig med mörka ögon. Barnens föräldrar tänker skiljas och Morgana tror att det är hennes fel, därför träffar även hon terapeuten.

Jag läser boken i pocketformat och den är riktigt tjock, hela 427 sidor med liten stil, det gör det lite jobbigt för äldre ögon. Lauras berättelse om fantasivärlden är spännande och skulle kunna utgöra en egen bok i fantasygenren. Men så kommer slutknorren från Morgana, bokens sista fras, och nu vet jag inte längre varken ut eller in. Kan två människor ha liknande fantasi, eller är delar av Lauras fantasivärld i skogen verklighet?

ISBN10: 9127099431
ISBN13: 9789127099432

2 kommentarer:

Feuerzeug sa...

Det här är min favoritbok av Hayden.

Det var länge sedan jag läste den nu, men den var en så lyckad kombination av fantasy och realism.

Krönikören sa...

Torey Hayden är en av mina favoritförfattare, men denna har jag missat! Hur har det kunnat ske?!