tisdag 2 augusti 2011

Julia – Anne Fortier

Detta är en Romeo och Juliaberättelse som utspelar sig i nutid men har sin upprinnelse i medeltiden. En riktig skröna eller rövarhistoria om man så vill – intrigen bygger på historiska händelser och författaren väver sin roman skickligt däromkring. Det är en äventyrshistoria där det händer saker stup i ett. Hur Anne Fortier lyckats klämma in så mycket mellan pärmarna gör mig nästan andfådd. Det är inte den typ av böcker jag brukar läsa i vanliga fall, men nu sitter jag i sommarstugan och slukar allt.

Enligt den danskfödda författaren är berättelsen fiktiv (som om någon skulle få för sig något annat!) men har inslag av historiska fakta. Genom hela berättelsen refereras till Shakespeare och den första versionen av Romeo och Julia (finns flera romanversioner innan Shakespeares pjäs), som utspelades i Siena. Släkterna Tolomei och Salimbeni har legat i våldsamma släktfejder och grottsystemet Bottini under de äldsta delarna finns, så även massgravarna efter digerdöden.

I övrigt är historien ett äventyr i sagoklass, men jag tror att den finna en stor läsekrets om inte så är Dan Browns böcker bevis för detta. Du som gillar dessa kommer att älska den här!

Tvillingarna Julia och Janice växer upp hos moster Rose. De är totalt olika och nästan ovänner. När Rose dör är de vuxna men kallas hem av Umberto, anställd som allt-i-allo. Enligt testamentet ärver Janice allt, men Umberto ger Julia i hemlighet ett brev från Rose som avslöjar att Julias namn egentligen är Giulietta Tolomei (namne till förebilden för Shakespeares Julia) och att hennes mor hade hittat en skatt innan hon förolyckades. Brevet innehåller en nyckel till en bankfack i Siena som tros innehålla ledtrådar till skatten. I övrigt får inte Julia veta mer utan ger sig iväg på skattjakt och äventyret börjar. Naturligtvis visar sig både testamentet och brevet vara falska. Rose var utfattig och Janice åker rasande efter Julia till Italien, helt övertygad om att hon blivit lurad.

Det är lite Indiana Jonesstuk över historien och jag ska inte berätta den här utan gillar du äventyrsberättelser av det här slaget så blir du inte besviken. För mig är dock allt lite för fantastiskt så jag ger säkert inte rätt intryck av boken.

Du kan läsa om författaren på hennes officiella hemsida.
ISBN10: 9100125792
ISBN13: 9789100125790

Boken finns bl.a. hos Adlibris

1 kommentar:

Anonym sa...

den verkar spännande. jag gillar såna böcker