måndag 8 augusti 2011

Hjärtblad – Aino Trosell


En gripande roman som utspelar sig i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Hulda växer upp som äldsta syskon i svältens och fattigdomens Malung. Flera år av missväxt har gjort människor matta och slöa, de svaga dör. Hulda hör sina föräldrar prata och säga att så länge barnen leker så finns det hopp. Lägger de sig ner är döden nära. Hulda tar då på sig ansvaret att se till att syskonen och hennes barndomskamrat Olle fortsätter att leka, hon hittar på lekar och engagerar.

De överlever svälten och Hulda blir lissgättare tretton år gammal, hon får jobb med den äldre storgättaren Brus Marit att följa byns kor hela dagen så att de betar på de rätta ställena. Brus Marit underhåller henne med historier, hon har otaliga berättelser och skrönor och Hulda lyssnar andäktigt och lär sig.

Huldas mamma dör innan hon blivit konfirmerad och Huldas ansvar ökar. När hennes pappa gifter om sig beslutar hon sig för att det är dags att ge sig ut i världen. Dalkullorna är kända som duktiga arbetare, de vandrar varje vinter som försäljare av exempelvis mässingsprodukter från Skultuna ända till Norge och till Stockholm som hembiträden eller grovarbetare. Överallt är deras sockendräkter kända och aktade. Hulda bestämmer sig för att gå till Stockholm, hemma finns hennes älskade Lars, hon är helt övertygad om att det ska bli de två, bara de får ihop pengar.

Romanen är storslagen och berättar levnadsöden som vi har glömt, dagens samhälle ser helt annorlunda ut. Det är en intressant och nyttig läsning. ”Lyckan är att få äta sig mätt. Om man inte är lycklig fast man är mätt, då får man skylla sig själv”, tänker Hulda som barn. I dag får vi äta oss mätta, vi blir fetare och fetare, men inte lyckligare.

Hulda är en av vandringskullorna i en brytningstid när moderniseringen och arbetrörelsen växer fram. Även hon kommer till sin egen brytningstid. Jag rekommenderar dig att läsa den här romanen, den är underbart fängslande.

ISBN10: 9113027212
ISBN13: 9789113027210

Finns på Adlibris

Inga kommentarer: