tisdag 30 augusti 2011

Järngreppet – Aino Trosell


Jag gillar huvudpersonen, Siv Dahlin, en medelålders frånskild kvinna med ekonomiska problem. Hon erbjuds via en gammal väninna jobb i köket på Jernbergshyttan, som numera är konferenshotell. Hon tvekar inte, tar bilen och åker – i diket, men dras upp av Arvid som räddade Siv redan som barn från mobbare. Arvid kysser henne och hon blir förälskad. Siv Dahlin är en nyfiken kvinna som är utrustad med fantasi i övermått och hon lär känna de flesta – även gästerna – på konferenshotellet.

Det pågår en filminspelning på hyttan, allt för att få hyttans debet och kredit att gå ihop. Där finns också en gäng kristallkursare och ett AA-gäng som består av medelålders män. Bland männen upptäcker hon Arvid. Men det sker konstigheter – vem skrämmer den gamla Maria Skiöld, änka efter brukspatronen? Siv hör en sjungande röst, hon kan inte riktigt höra orden, men Maria skriker som besatt. Siv och Arvid ser en vit gestalt, men den försvinner i tomma intet.

En natt vaknar Siv av att det ligger någon i hennes säng och smeker henne och det är inte Arvid. Hon hade ju låst dörren!

Det pågår dykningar i gruvan som är fylld av grundvatten och ett skelett hittas. Långt tidigare har en ung kvinna oförklarligt drabbats av panik under dykningen och avlidit. Nu tror man sig förstå varför.

Det finns många hemligheter i familjen Skiöld och Siv plockar upp det ena skvallret efter det andra. Det är en riktigt dramatisk deckarhistoria som Aino Trosell fått ihop och faktiskt första gången jag läser en deckare av den här författaren.

ISBN10: 9113022555
ISBN13: 9789113022550


Inga kommentarer: