onsdag 30 december 2015

Offer utan ansikte - Stefan Ahnhem

Pocketboken är gedigen, hela 590 sidor, och en riktigt bra deckare eller kanske kriminalthriller. Även om Stefan Ahnhem gör debut inom deckargenren, så har han skrivit manus till TV-deckare, och det märks. Den här boken känns verkligen inte som en författardebut.

Boken inleds med ett makabert mord, ett offer uppspänt och försedd med ögonbindel ute i det fria, där solens strålar ska utföra slutet genom den genialiskt utplacerade linsen. Offret förstår inte vad som händer, varifrån den brännande smärtan kommer. Som en scen ur en skräckfilm!

Huvudpersonen heter Fabian Risk och han flyttar med sin familj från Stockholm till uppväxtstaden Helsingborg. Fabian har varit inblandad i en polisinsats där hans kollegor mött döden, kanske gör han skäl för sitt efternamn. Mardrömmarna förföljer honom, men nu ska han byta miljö och kollegor. Först ska de ha semester, men så blir det naturligtvis inte eftersom Fabians kommande chef ringer på dörren.

Slöjdläraren har brutalt mördats på hans gamla skola och vid kroppen har mördaren lämnat ett klassfoto med lärarens ansikte överkryssat.

Ganska snart spekulerar Fabian i att det kan vara någon som mobbats i klassen som nu hämnas, inte bara på mobbarna utan på alla dem, som såg på och inte gjorde något.

En seriemördare har startat sin agenda – och mördaren är inte så lätt att identifiera och hitta. Frågan är om poliserna hinner innan hela klassen utplånats. Handlingen spiller över till Danmark och det danska polisväsendet involveras.

En lättläst bladvändare, som trots alla obehagliga mord, fascinerar och triggar till vidare läsning även om klockan hunnit till småtimmarna. Lite tycker jag att boken påminner om Keplers alster, även om jag upplever Keplers beskrivningar av mordscener som ännu mer makabra och bloddrypande.

Adlibris Pocket Bokus Inbunden Pocket Storpocket Ljudbok 

1 kommentar:

Madde sa...

Gillade den här!