tisdag 15 december 2015

Räfvhonan – Anna Laestadius Larsson

Räfvhonan är den avslutande delen i den helt fängslande trilogin ”Barnbruden”, ”Pottungen” och ”Rävfhonan” och författaren har låtit sig inspireras av Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorps dagböcker som hon började skriva redan som femtonårig brud till hertig Karl (Karl XIII). Charlotta skrev om livet vid hovet 1775–1817 och hennes dagböcker är publicerade och finns tillgängliga på biblioteket för den intresserade. När Charlotta kom till Sverige möttes hon av Sophie von Fersen och en livslång vänskap uppstod.

I den här avslutande delen står familjen Fersen i fokus, även om de funnits med även i de tidigare delarna. Axel von Fersen är Sophies bror och det här är den tid när folket börjar reta sig på adeln och det liv de för. Nidvisor och falska anklagelser haglar och blir till sanningar. Det är lite som att surfa på nätet i dag och tro på allt man läser och alla tvärsäkra uttalanden. Hat leder till våldshandlingar i dag, precis som förr i tiden.

De här böckerna är trots historiska våldsamma händelser, varma och lättlästa. Charlottas sprudlande uppenbarelse tillför energi till det stränga hovlivet. Som en motvikt till livet i hovet står Pottungen och hennes livsöde. De här tre böckerna skildrar livet från Charlottas, Pottungens och Sophies håll, men alla de tre starka kvinnorna finns med i samtliga böcker.

För det här är kvinnornas historia, här får männen stå tillbaka, men de utesluts inte.

Du behöver inte ens gilla historiska romaner för att älska den här trilogin. Naturligtvis går det att läsa böckerna fristående, men att läsa dem i rätt ordning ger så mycket mer.

Inga kommentarer: