tisdag 29 december 2015

Still Life - Joy Fielding

Jag vet inte om denna bok har översatts till svenska, men vill du testa att läsa böcker på engelska är Joy Fielding ett bra alternativ. Hennes språk är okomplicerat. Joy Fielding skriver lättlästa, romantiska och spännande romaner, ofta om destruktiv kärlek. Det här är en av dem.

Casey Marshall heter huvudpersonen och hon är rik. Hon förvaltar arvet efter fadern och hennes lillasyster får ett månatligt underhåll fram tills hon fyller trettio år. Då ska arvet delas mellan systrarna, fram till dess är det Casey som bestämmer.

Boken börjar med en lunchträff mellan Casey och hennes bästa vänner. När sedan Casey ska hämta sin bil i garaget blir hon påkörd och bilföraren smiter. Hon blir svårt skadad och ligger i koma. Det är här bokens intrig sparkar igång.

Caseys medvetande vaknar, en liten stund per dag. Hon hör röster. Hon kan inte röra sig. Hon kan inte se, men hon hör. Hon förstår att hon är på ett sjukhus och att hon varit med om en olycka. Men det är svårt att veta vad hon drömmer, eller vad som hallucineras av hennes hjärna, och vad hon egentligen hör människor i rummet prata om. Kanske blandar hon ihop det med vad som sägs på Tvn, som står på i hennes rum. Först förstår hon absolut ingenting. Allt är rörigt.

Så kommer en polis och pratar med hennes man, som varje dag kärleksfullt sitter vid bädden. Hon får veta att polisen inte tror det var en olycka, utan ett mordförsök.

Det här är berättelsen om skräcken att ligga hjälplös och förstå att någon vill ta ens liv, men inte veta vem. Samtalen avslöjar saker om besökarna. Är hennes vänner verkligen hennes vänner? Orkar inte systern vänta på arvet eller är hennes älskade inte den han utger sig för att vara?

Mardrömmen kan börja ….

Joy Fielding är en kanadensisk författare, född 1945, och hon har i dagsläget skrivit 26 romaner. Som kuriosa kan nämnas att hon under sin tid i LA även kysste Elvis Presley.Inga kommentarer: