söndag 29 januari 2012

Stina om Stina och konsten att intervjua – Stina Lundberg Dabrowski


Det finns några personer som jag verkligen beundrar och Stina Lundberg Dabrowski är en av dem. Vem kommer inte ihåg de fantastiska intervjuer hon gjorde med bl.a. Khadaffi, Margaret Tatcher m.fl., m.fl. Hon verkade få de mest svårfångade att ställa upp på intervjuer. Få av oss vet vilket arbete som ligger bakom.

Boken handlar om hennes intervjuer, hur hon minitiöst förbereder sig, vilka fel hon anser att hon begått under intervjuerna och hon poängterar att det är av misstagen man lär sig. Hon berättar också om sitt liv och hur hennes eget liv avspeglat sig i de frågor och de ämnen hon tar upp i intervjuerna. Det är en intressant bok, jag förutsätter att den används i journalistutbildningen i dag.

Boken är fängslande och fokuserar på intervjuteknik, men ger ändå små glimtar av privatpersonen Stina, hennes uppväxt, familjeliv och hennes slingriga väg i yrkeslivet. Det är absolut ingen självbiografi, utan snarare en lärobok om just konsten att intervjua.

Som slutkläm skriver hon:
Att intervjua är att utforska en annan människas universum och erfarenheter. Det måste göras med varsamhet och respekt.
Det kanske jag inte anser att hon alltid gjort, men … skickligare intervjuare får man leta efter.

Stina Lundberg Dabrowski, jag ser fram emot när du känner dig mogen att skriva en självbiografi, jag vill verkligen veta mer om den intressanta och fenomenala kvinnan Stina!

ISBN10: 9173893978
ISBN13: 9789173893978

2 kommentarer:

Forever young sa...

Då ser jag fram emot att den boken kommer i pocket så den kan användas på journalistiklektionerna på gymnasiet. Hon tillhör även mina favoriter och jag hoppas att mina elever kan lära sig något av henne. Tack för tipset!

Krönikören sa...

Kul att läsa vad du tyckte och jämföra med mitt eget intryck. Håller på att ladda inför en intervju ... :)