fredag 6 januari 2012

1Q84 (Bok 1-3) – Haruki Murakami

Det här är en berättelse uppdelad i tre böcker, det är således inte lämpligt att läsa bara en bok utan de måste läsas sekventiellt, ca 1350 sidor. Det är en historia eller kanske snarare en saga som utspelar sig i en parallell värld, i 1Q84 (på japanska liknar uttalet av Q siffran 9).

Aomame arbetar på en sportklubb som instruktör, dessutom har hon privatkunder som hon besöker och behandlar med muskelstretching i hemmet. Hon är på väg till ett viktigt möte, men fastnar i trafiken på motorvägen. Taxichauffören upplyser henne om att det finns en trappa ner från motorvägen och hon beslutar sig för att ta sig ner för den. När hon kommer ner på gatan upptäcker hon en polis som har en annorlunda uniform och dessutom är beväpnad med ett nytt vapen. Hon blir förbryllad. Hon läser alltid tidningarna noga, dessutom har hon ett utmärkt minne. När har polisen bytt uniform och vapen? En klar kväll upptäcker hon att det finns två månar på himlen.

Tengo, lärare i matematik och blivande författare, får i uppdrag av en redaktör att omarbeta en 17-årig flickas manus för att på så sätt kunna sända denna fantastiska berättelse till uttagningen för debutantpriset. Det är en underlig berättelse om small people och hur de väver en luftpuppa. På himlen syns två månar, den vanliga månen och bredvid en liten skev, grönaktig måne. Tengo tvekar, men historien fascinerar honom och han beslutar sig för att träffa flickan Fukaeri innan han börjar. Han möter en vacker, mystisk, intelligent, men samtidigt underlig flicka. Hon pratar i avhuggna meningar och ser gärna att Tengo ska omarbeta hennes verk. Detsamma anser den professor hon bor hos, som förklarar att flickan är dyslektiker och därför behöver hjälp med språket. Han får också veta att flickan kom som tioåring till professorn från en sluten religiös sekt, Sakigake.

Aomame och Tengo gick i samma skola, men skildes åt i tioårsåldern. Ändå har de inte glömt varandra, trots att det är tjugo år tillbaka i tiden. Båda har tillfälliga förbindelser men drömmer om varandra.

Jag upplever berättelsen bitvis som lite trög och ointressant, men så kommer spännande avsnitt som gör att man bara måste läsa vidare. Den religiösa sekten spelar en stor roll men mycket är höljt i dunkel. Varför reagerar sekten så skarpt på boken Luftpuppan? Och vad är egentligen little people?

Trots att historien är avslutad finns mycket kvar att fundera på. Varifrån kommer little people? Finns det ett högre väsen som styr dem och vad är då målet? Vad är Fukaeri (författaren till Luftpuppan)? Är hon originalet av flickan Fukaeri eller kopian som fötts ur en luftpuppa? Det lilla livet som växer i Aomames mage och som uppkom utan Aomames vetskap och utan att hon haft samlag - är det ett riktigt barn eller en kopia? Aomame är övertygad om att Tengo är fadern, trots att de ännu inte mötts. Aomame är fast besluten att rädda sig, Tengo och det lilla livet tillbaka till år 1984.


Bok 1
ISBN10: 911302308X
ISBN13: 9789113023083

Bok 2
ISBN10: 911303457X
ISBN13: 9789113034577

Bok 3
ISBN10: 9113037625
ISBN13: 9789113037622

1 kommentar:

Forever young sa...

Böckerna fängslar mig