onsdag 25 januari 2012

Bara du finns - Jenny Holmberg

Bara du finns är Jenny Holmbergs debutroman. Hon är journalist och teolog och nu också författare till en av de mest gripande romaner jag läst. Jag fångas omedelbart av karaktärerna i boken, de framträder tydligt och var och en får ett djup som gör att de känns levande. Språket är målande, vackert och känslofyllt.

Anna flyttar hem till sin hemstad med hopp om att nu ska hon klara det. Hon och sonen Benjamin har flyttat runt, rastlösheten har jagat henne alltsedan det hemska hände under hennes tonårstid. Då förlorade hon allt, sina vänner och sin tro och sin lust till musik och sång. Hennes ljus i livet är Benjamin, 10 år gammal.
”Så tydligt var det. Hon hade honom, sin ljuvliga son, och i honom bodde det. Någon sade att Gud gömde helvetet mitt i paradiset. Det var sant. Han var hennes paradis, stigen ur helvetet.”
Anna pratade inte med Benjamin om hans far, men han visste, han hade hört ett samtal mellan mormor och morbröderna. Och han höll koll var pappa fanns, rädd för att han någonsin skulle komma nära mamma igen.

Olle bor i London och är förlovad med den ljuva Evelyn, hon ska rädda honom från hans demoner. Olle är djupt troende men han längtar hem till sin familj i Sverige. Han är och känner sig landsförvisad. Han är en skicklig musiker, men nu sviker hans talang honom. Hans mörka drifter jagar honom. Han beslutar att åka hem till sin familj och presentera Evelyn, de kommer att tycka om henne, det är han övertygad om. Kanske kan han lappa ihop den trasiga relationen till mamman igen. Och kanske, kanske kommer de alla att komma till bröllopet i England.

Nike går i högstadiet, han är känd av lärarna som en bråkstake. Han sover på parksoffor och hos kamrater och är ytterst sällan hemma, där hans alkoholiserade mamma gör livet outhärdligt. Han är den självklara ledaren för sina vänner. Nike får Anna som lärare i engelska och både hon och han ser smärtan i varandra. Nike börjar smyga efter Anna, han vill vara i hennes närhet. Anna förbarmar sig och bjuder hem honom, trots varningar från Monika, Annas mamma.

Många tankar blir kvar efter att jag läst boken. Tänk om Olles föräldrar handlat annorlunda, i stället för att få sin son att bosätta sig utomlands och försöka få till ett nytt liv, tänk om de hade gett honom möjlighet till psykologhjälp och tvingat honom att erkänna det brott han begått. Kanske hade hans liv då blivit annorlunda och kanske hade även Anna fått ett erkännande som gjort att hon kunnat lämna det hemska bakom sig.

Den här boken är helt fantastisk och ger mig bitvis en smärtsam läsning, men samtidigt ger den mig hopp, hopp om kärlekens seger i mörker. Jag hoppas verkligen att romanen och författaren får den uppmärksamhet och erkännande de förtjänar. Om jag fick bestämma så skulle boken toppa försäljningslistorna för romaner utgivna under detta år. Jenny Holmberg, jag ser fram emot din nästa roman, du är en stor författare!

ISBN10: 9186649329
ISBN13: 9789186649326


Adlibris Bokus

3 kommentarer:

Lena sa...

Den verkar vara otroligt bra! Måste nog kolla upp den :D Älskar sådana böcker har du läst Vingklippt Ängel?

Sladdertackan sa...

Den har jag inte läst - tack för tipset!

Maria Minaboktips.se sa...

Tänk så olika man kan uppfatta böcker! Mitt intresse och engagemang ville aldrig riktigt infinna sig. Läs mer om vad jag tyckte på www.minaboktips.se