onsdag 18 januari 2012

Minnet av en smutsig ängel – Henning Mankell

I efterordet till boken berättar Henning Mankell att han fick uppslaget till boken av sin vän, författaren Tor Sällström, som berättade om de märkliga dokument han stött på i gamla koloniala arkiv i Maputo. Där fanns uppgifter om en svensk kvinna som i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet varit ägare till en av de största bordellerna i staden. Hon hade varit en betydande skattebetalare.

Hanna växer upp i norra Sverige under knappa förhållanden, hennes far dör och när missväxt drabbar landet beordras hon av sin mamma att flytta till släktingar i Sundsvall och söka sin försörjning där. Hanna var äldst i syskonskaran. Jag klarar tre barn, men inte fyra, sa hennes mor.

Vid ankomsten till Sundsvall visar det sig att hennes släktingar inte finns kvar och ingen vet vart de tagit vägen. Så småningom blir hon kocka på ett fartyg med destination Australien, hon gifter sig med styrmannen Lundmark, men redan efter ett par månader avlider han av en febersjukdom. Hanna känner sig återigen vilsen och när fartyget lagt till för bunkring vid Afrikas kust smyger hon osedd i land på natten. Besättningen letar efter henne, men måste fortsätta sin färd.

Hannas liv i Afrika börjar och hon tar in på ett hotell, som visar sig vara en bordell med hotellverksamhet som täckmantel. Efter en tids sjukdom möter Hanna en värld hon inte förstår och hon påverkas av de vita människor hon träffar. När hon ger den svarta kvinnan en örfil, besinnar hon sig, vem är hon på väg att bli? Genom en ödets nyck blir hon ägare till bordellen och en välbeställd affärskvinna. Hon försöker närma sig de svarta kvinnorna, men de håller distansen. Hon möter Pedro Pimenta, som gör sig stora förtjänster på att föda upp vita schäfrar som tränas att döda svarta människor. De köps för stora pengar av de vita som vakthundar. Pedro själv lever med en svart kvinna och har barn med henne, men det visar sig att han har både hustru och barn i Portugal. När hans hustru anländer och konfronterar honom händer det som inte får hända, den svarta kvinnan driver i raseri en kniv i Pedro.

Mordet får Hanna att ta ställning. Kvinnan fängslas och någon rättegång är inte tänkt att hållas. Hanna strider för kvinnan och får många fiender.

Det är en riktigt bra roman om en stark kvinna som går sin egen väg, trots att hon inte förstår det samhälle hon lever i. Jag har läst Mankells deckare förut och även om de är riktigt bra så har de varit lite för blodiga för min smak. Den här romanen är delvis också brutal, men har många andra sidor. Människors rädsla, både de vitas och de svartas, berättas med både känsla och kunskap.


ISBN10: 9173432423
ISBN13: 9789173432429

Inga kommentarer: