torsdag 8 december 2011

Svart himmel – Arnaldur Indriđason

En bok av islands mest kända deckarförfattare – jag har läst några tidigare som jag faktiskt tyckte var betydligt bättre än den här.

Polisen Sigurður Óli blir vittne till dödsmisshandel av en kvinna, han jagar förövaren men tappar bort honom. Enligt uppgifter som nått Sigurður Óli berodde misshandeln på att kvinnan försökt sig på utpressning, men även andra trådar dyker upp som leder till Islands bankväsende.

Parallellt söker en nergången alkoholist gång på gång kontakt med polisen, han vill egentligen prata med Erlendur, men Erlendur är på semester. Alkoholisten uttrycker sig luddigt och Sigurður Óli lyckas inte förstå vad han menar. Den här parallellhistorien är nästan intressantare än huvudhistorien.

Enligt min mening är det här en dussindeckare, en stunds förstöelse som är glömd fem minuter efter att boken är läst. Det finns rent ut sagt alldeles för många författare av den här typen av deckare, både i Sverige och utomlands. Men som en stunds verklighetsflykt fungerar den alldeles utmärkt.

ISBN10: 9113036637
ISBN13: 9789113036632

Adlibris Bokus

Inga kommentarer: