torsdag 22 december 2011

Mysteriespel - Reginald Hill

Detta är en gammal deckare, men den går fortfarande att få tag på i pocketversion både hos Adlibris och Bokus (här finns även den inbundna) och det är lätt att förstå varför när smilbanden dras uppåt vid läsande av den rappa dialogen.

Reginal Hill är oslagbar när han skriver om radarparet och motsatserna Dalziel och Pascoe och i den här boken överskuggar komiken nästan själva deckarhistorien. Här värvas den bufflige Dalziel till att spela Gud i det mysteriespel som sätts upp av den kvinnliga regissören Eileen Chung, samtidigt som den person som spelar djävulen är hustrumördare, det är i alla fall Dalziel övertygad om. Han har sett det från sitt fönster när han bakfull satt och spydde i en hink.

Ett litet utdrag av ett samtal Pascoe har med sin hustru:

”... har du sett Den Tjocke under repetitionerna när du har jagat efter henne?”
”Bara på avstånd. Han var imponerande på något konstigt sätt.”
”Konstigt sätt?”
”Han var sig själv. Han spelade inte, i alla fall inte vad jag kunde se, han var bara en Andy Dalziel i högform som vrålade vers på medeltidsengelska. Men det lät inte som om han läste upp replikerna, utan som om han sa dem, som om de var hans egna ord.”
”Tror du att vi kan ha haft fel alla dessa år och att han faktiskt är Gud?”
”Har du tänkt på hur det har sett ut i världen på sista tiden?” frågade Ellie ”Jag fattar inte hur du någonsin kan ha tvivlat.”

Men det finns som sagt ett kriminalfall också och Dalziel ger sig inte. Han har sett vad han sett, trots att den han misstänker har en hållbar förklaring. Dessutom får han regelbundet brev från en anonym kvinna som skriver till Dalziel om sitt kommande självmord, bara för att hon behöver tala om det med någon som inte bryr sig. Självmord är inte kriminellt.

Reginald Hill gör det roligt att läsa deckare och den här är en av de bättre.


ISBN10: 9189380142
ISBN13: 9789189380141

Inga kommentarer: