fredag 10 mars 2017

Kopplat av med ett par deckare

Ibland behöver jag läsa ett par deckare. Bara koppla av, inte tänka ... De här båda är riktigt bra och spännande!

De dödas ljus – Stuart MacBride


Först en lite äldre deckare som utkom 2007 ”De dödas ljus” av Stuart MacBride, en skotsk deckarförfattare. Handlingen utspelar sig i Aberdeen där prostituerade hittas mördade. Kriminalinspektör Logan McRae är huvudperson och han har efter ett misslyckat tillslag, där en polis skadades allvarligt, blivit överförd till klantskallegruppen. Där hamnar de alla som gjort misstag på ett eller annat sätt. Gruppen leds av en förskräckligt frånstötande kvinnlig kommissarie, som gärna går över lik för att ta sig ifrån gruppen. Hon är både klantig och smart och tar åt sig äran av de framsteg som någon i hennes grupp gjort.

Mord, mordbrand, styckade lik, langare och en reporter som råkar illa ut. Tur att det bara är en bok!

Det är en både hårdkokt och spännande berättelse. Lättläst och avkopplande. Du hittar deckaren på biblioteket eller i antikvariat.

Tjockare än vatten – Carin Gerhardsen


Den här är något nyare, kom ut 2015, så det finns i pocket om inte annat. Gerhardsen skriver bra, men jag gillar inte hoppandet fram och åter i tid. Ibland behövs det för att förklara skeendet, men att hugga upp historien i så många bitar blir rörigt, enligt min mening.

Historien är bra. Här råkar katterna illa ut. De dränkta katterna placeras ut omsorgsfullt nära vattendrag. Och så hittas en psykolog dränkt hemma i sitt eget badkar med tungan utskuren, och hon hittas av den lilla flickan, psykologens barnbarn. Bara ett av de barbariska mord som befolkar den här historien. Det finns många, många fler...

Spännande hela vägen till slutet.

Adlibris Pocket Bokus Inbunden Pocket Ljudbok E-bok  

Inga kommentarer: