onsdag 13 juli 2011

Skuggan i vattnet – Inger Frimansson

Det här är fortsättningen på God natt min älskade, men den kan läsas helt fristående. Skuggan i vattnet kom ut redan 2005. Berättelsen fångade mig från första stund och Inger Frimansson gör inte misstaget, som många andra deckarförfattare gör, att återberätta den tidigare historien nästan helt och hållet. Det blir tjatigt för den som läst boken innan. Nej, här antyds vad som hände i den första boken och nyfikenheten väcks. Vad hände egentligen i boken God natt min älskade? Jag har inte läst den, men nu måste jag absolut få tag på den!

Justine är på väg att finna sin plats i livet. Sex år har gått sedan hon dödade några av barndomens plågoandar. Berit sköt hon ut på isen, fastbunden och försedd med tyngder, fram till iskanten och såg henne försvinna i djupet. Justine har hittat sin partner i Hans Peter som stöttar och hjälper henne. Hans Peter jobbar på det lilla hotellet där Ariadne är städerska. Hon är gift med en polis och Hans Peter är frustrerad över att hon vägrar erkänna att hon misshandlas och att hon inte anmäler sin man. Hon förklarar blåmärken och svullnader med att hon ramlat i trappan.

Tors liv slogs i spillror när hans fru Berit försvann, han är fortfarande sjukskriven och har dålig kontakt med sina båda söner. Däremot stöttas han av Berits bästa väninna Jill, som också överväger att kontakta Justine, precis som Berit gjorde innan hon oförklarligt försvann.

Micke var bara tonåring när hans pappa försvann i djungeln, på resa med Justine. Micke plågas av att han inte sade hej då till sin pappa utan bara surt drog iväg när han pratade i telefon med Justine. Nu funderar han mycket och Justine upptar hans tankar mer och mer.

Människornas öden vävs samman och Justine är spindeln i nätet. Kommer hon att klara sig? Kommer hennes hemligheter att förbli hemliga? Det är så här en riktigt bra deckarhistoria ska berättas!

ISBN 9789170013744

Du kan hitta den här boken t.ex på Bokus - själv hittade jag den hos Myrorna.

Inga kommentarer: