fredag 1 juli 2011

Maskarna på Carmine Street – Håkan Nesser

Trots att Håkan Nesser hör till mina favoritförfattare, så dröjde det så här länge innan jag läste boken som kom ut 2009. Varför? Tja, titeln avskräckte mig – vem vill läsa om maskar? Och baksidestexten gav heller ingen vägledning till den underbara berättelse som fanns innanför pärmarna.

Erik Steinbeck är nyinflyttad i New York tillsammans med sin hustru Winnie för att börja om på nytt. De bor i en liten takvåning i Greenwich Village.

”Vi kom till New York med fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan.”

Deras dotter Sarah har försvunnit, bortförd av en man i grön bil, men ingen kontaktar dem och ingen lösensumma begärs. Polisen står handfallen och utan spår. Winnie har förlorat ett barn tidigare och detta trauma gör att hon försöker ta sitt liv, men efter en tids vistelse på klinik blir hon bättre även om hon måste fortsätta medicinera. Winnie är konstnär och börjar måla igen och Erik som är författare försöker skriva på en ny bok. Han går varje dag till biblioteket för att skriva eftersom Winnie vill vara ensam då hon arbetar.

Tragedin har fjärmat dem från varandra. Erik är vaksam på sin hustru så att hon inte slutar ta sin medicin. Tavlorna hon målar har samma motiv: En man i grön bil och deras dotter som står i trädgården. Mannen har inget ansikte – Erik såg händelsen från fönstret, men när han sprang ut var både bil och barn borta. Däremot kunde han inte minnas mannens ansikte. Erik finner att hustrun har många hemligheter och hon ljuger öppet, men han konfronterar henne inte. En dag säger hon att nu förstår hon äntligen att Sarah lever.

Det är en fantastisk historia skriven i sann Nesser-anda, tänk att jag nästan missat den! Varför då denna märkliga titel? Jo, Winnie och Erik möts vid en av hans bokuppläsningar och hon frågar honom om en dikt som finns i boken:

”sex fot under jord
hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar
lystrar förvånade till rösten från ovan,
ändrar riktning och möts som av en händelse”

Erik och Winnie är maskarna på Carmine Street.

ISBN10: 9100122637
ISBN13: 9789100122638

Boken finns t.ex. hos Adlibris

1 kommentar:

Krönikören sa...

Jag har inte heller varit sugen på denna, nu har jag omvärderat den. Tack för tipset!