lördag 23 juli 2011

Matthandlare Olssons död – Karin Wahlberg

En liten trevlig deckarhistoria där den snart sjuttioårige matthandlaren Carl-Ivar Olsson oförklarligt mördas på en färja i Istanbul. Polisen i Turkiet begär hjälp från den svenska polisen och kriminalkommissarie Claesson och Özen, med rötter i Turkiet, åker över för att gå igenom fallet med de turiska kollegorna.

Det är många turer och mattor på avvägar. En riktigt dyr matta har försvunnit och man vet inte heller vem den skulle levereras till. Någon letar efter den dyra mattan och stjäl en matta från mattaffären – det råkar vara Claessons matta som är inlämnad på reparation.

Olsson visar sig ha en för hans familj okänd dotter i Turkiet, vilket delvis förklarar varför hans affärsresor så ofta gick till Turkiet och också att han mer än gärna stannade någon vecka extra.

Den teförsäljare som upptäckte den mördade Olsson på färjan, försåg sig med den bunt av pengar som fanns i den dödes fickor. Nu förverkligar han sin dröm söker och får visum till Sverige, trots att han beordrats av polisen att stanna i Istanbul. Han plockas upp av polisen i Köpenhamn och den nervöse unge pojken förstår snart att det inte är pengarna polisen intresserar sig för. Han är enbart intressant som vittne och hans mage kan lugna ner sig.

Karin Wahlberg gör människorna levande och intressanta, det är vardagsliv men även komplicerade relationer. Det är trivsamt att läsa hennes böcker.

ISBN10: 9170018278
ISBN13: 9789170018275

Finns på Adlibris

Inga kommentarer: