lördag 15 januari 2011

Pansarhjärta - Jo Nesbø

Jo Nesbø är en norsk deckar- och trillerförfattare som skriver den ena kioskvältaren efter den andra. Ändå gillar jag inte böckerna, det är för mycket våld för min smak.

Två kvinnor har blivit mördade på ett förbryllande sätt. De har sticksår i ansiktet och dessa sår har tillfogats inifrån munnen och kvinnorna har drunknat i sitt eget blod. Kaja Solness får i uppdrag av sin chef att söka reda på Harry Hole, som finns någonstans i Hongkong. Harry är specialist på seriemördare, men har sagt upp sig från sin tjänst på våldsroteln och dragit till Hongkong där han skaffat sig spelskulder och lever i alkohol- och opiumrus. Han jagas av triaden och har fråntagits sitt pass.

Kaja köper Harrys skuld, men har svårt att övertala honom att följa med till Norge. Harrys demoner från tidigare fall jagar honom och han har inga planer på att återvända till jobbet. Men hans far ligger döende på sjukhus och det får honom att ändå ta beslutet att åka.

Jag funderade länge på vad titeln på boken "Pansarhjärta" egentligen betydde, men så småningom fick jag veta: När Harry och hans två poliskolleger begravs i ett snöskred och bröstkorgen trycks ihop så hårt av snön att man inte kan andas då har man bara syret i blodet att leva på. Detta är detta man kallar pansarhjärta.

Det sker många bestialiska mord i boken och upplösningen i Afrika är inte mindre bestialisk. Harry Hole är en superman som överlever svårt skadad, men ändå lyckas fullfölja sitt jobb.

Boktipset: Pansarhjärta av Jo Nesbø

ISBN10: 9164203247

ISBN13: 9789164203243

Tidigare böcker som jag läst hittar du på

www.metrobloggen.se/bokhorna

Inga kommentarer: