fredag 21 januari 2011

Norrlands svårmod - Therése Söderlind

Roman om ett försvinnande

En ovanligt bra roman, människorna blir så levande, så riktiga. Anna växer upp hos sin moster, men vad hände egentligen med hennes egen familj? Det var en kärleksfull om än stökig familj. Charlie var äldst, Mattias mellanbrodern och så Anna den envisa och älskade lillasystern. Så försvann Charlie en dag och ingen vet vad som hände, han hade bråkat med sin far på morgonen, men de var ofta i luven på varandra, så det var inget ovanligt. Charlies försvinnande blir en kil mellan föräldrarna, där moderna anklagar fadern.

Sedan försvinner även Mattias, deras far begår självmord och modern dödas i ett bilolycka. Annas nya mamma, hennes moster, tiger. Det är bäst att inte prata om det som varit. Anna tyr sig till ungdomsledaren Petter som även blir hennes älskare. Hon är bara 13 år gammal. Med Petter kan hon prata och även få vissa svar.

Nu är Anna vuxen och bor i Stockholm. Hon lever ett utagerande och farligt liv, följer gärna okända män hem för våldsamt sex. Hennes kompis Mirja försöker på alla sätt nå henne och spårar även upp Petter som numera är präst. Petter ser till att Anna möter sin bror Mattias, hon känner inte igen honom.

Mattias har vistats på psyk, han är sargad av händelserna, men även han kan inte riktigt komma ihåg vad som hände. Anna och Mattias åker till Norrland för att försöka hitta svar.

En lysande romandebut! Jag läser den eftertänksamt, varje mening har betydelse. Jag älskar boken!

Boktipset: Norrlands svårmod av Therése Söderlind

ISBN10: 9146220364

ISBN13: 9789146220367

2 kommentarer:

Ellis sa...

Den här har jag läst om någonstans, verkar intressant! Ska se om bibblan tar hem den! =)
Kram Elenor

Anonym sa...

Tack for intressant information