lördag 15 januari 2011

Mörka strömmar - Arnaldur Indriðason

En man går ut på kvällen för att ragga upp damsällskap. Han är förberedd, i hans ficka finns Rohypnol, våldtäktsdrogen, bara att smyga ner i en drink och sedan följer kvinnan med honom hem utan motstånd och i samband med alkohol ger även drogen minnesförlust. Allt går inte som han tänkt sig och han hittas mördad i sin lägenhet av hyresvärden. Hans hals har skurits av med ett prydligt snitt.

Polisen, under ledning av Elínborg, gör märkliga upptäckter i lägenheten. Liket har byxorna nere runt fotknölarna och en kvinnas T-shirt på överkroppen. Våldtäktsdrogen hittas. Under sängen hittas i kvinnosjal som doftar tandoorikryddor. Laboratorieundersökningen visar sedan att även mordoffret är fullproppat med Rohypnol och att han haft samlag strax före sin död. Ett metodiskt polisarbete leder fram till kvinnan som drogades och hon tas in till förhör tillsammans med sina föräldrar. Kvinnan är övertygad om att hon mördat mannen, men hon minns inte.

Elínborg börjar nysta i den döda mannens förflutna och hon hamnar ute på landsbygden, där människor verkar veta allt om alla, men inte vill prata med polisen.

En riktigt bra deckare, där det händelser i det förflutna påverkar händelser i nutid, som så ofta är fallet i Indriðasons böcker.

Boktipset: Mörka strömmar av Arnaldur Indriðason

ISBN10: 9113025376

ISBN13: 9789113025377

1 kommentar:

Ellis sa...

Den boken är bra, har den hemma och läst den! =)
Funderar på om jag också ev måste flytta blogg, verkar strula en del med metro nu mer än vanligt!
Kram Elenor