onsdag 10 oktober 2012

Strindbergs skugga i nordens Paris – Ulf Peter Hallberg


Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig när jag började läsa den här boken, men överraskad blev jag. Det är en roman, kanske kunde man kalla den en skälmroman, för här blandas fiktion, verklighet och burleskeri i en salig blandning.

Upphovet är ett skrin med handskrivna kopior av brev från Knud Wiisby, en ung, oattraktiv man med ett stort teaterintresse, till Edvard Brandes. Wiisby har fått uppdraget att agera Strindbergs skugga och hjälpreda i Köpenhamn när den store, svårhanterlige författaren kommer dit för att sätta upp teaterpjäsen Fadren. Nu har skrinet fått författaren att skriva ner de anekdoter och berättelser som figurerat i hans släkt om Wiisby. Hans far och faster gnabbades gärna om konstens alla vindlingar.

Vi får möta den besvärliga Strindberg vars äktenskap är på upphällningen. Siri von Essen verkar dock vara en tålmodig dam, som trots allt står ut med både det ena och det andra. Wiisby tar sin uppgift på allvar och accepteras tacksamt av Strindberg som sekreterare.

Ytterligare en litterär person får ett stort utrymme i boken. Det är Victoria Benedictsson eller Ernst Ahlgren som hon kallade sig som författare. Wiisby blir hennes vän och förtrogne och får uppleva hennes trånande efter Georg Brandes, litteraturkritiker, litteraturforskare och kvinnokarl. Wiisby själv trånar efter den vackra dansösen. Berättelsen tar också upp Victorias självmord som Wiisby anser Brandes har en stor del i.

Historien utspelar sig till stor del i Köpenhamn under de två sista decennierna av artonhundratalet. Ett Köpenhamn som är konstens och teaterns metropol.

Det är en färgstark berättelse om Sveriges store, men destruktive författare.


1 kommentar:

Bell-Eve sa...

Hej!
Jag är 22 år gammal och bor i en mindre by i Dalarna. Jag har just gett ut min allra första bok: Att Falla Vackert - Beslut. Tanken är att två böcker till ska utkomma i samma serie och bilda en trilogi.

Böckerna hör hemma i kategorin fantasy och handlar om vampyrer, häxor och människor. Om sorg, saknad, hopp, kärlek och tillit men kanske främst om att inte ta något för givet.

Jag skulle bli otroligt glad om du ville köpa min bok, eller be om att ditt bibliotek tar hem den.

Köpa den kan du bland annat göra på CDON ---> http://cdon.se/b%C3%B6cker/nilsson%2c_bell_eve/att_falla_vackert_bok_1_-_beslut-21389089

Och även på Adlibris ---> http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175330210

Eller så kan du beställa den från Bokia, Bokus, Ordochbok eller Bokliv. Alla har olika pris och olika leveranstid.

Det är en speciell känsla det här, en blandning av rädsla och förväntan. Det känns skrämmande samtidigt som det känns underbart, att äntligen kunna kalla mig själv författare!

MVH Bell-Eve.