tisdag 9 oktober 2012

New Yorks Gudar – Lindsay Faye


Det här är en deckare som utspelar sig när New Yorks poliskår bildades. Året är 1845. Högste polischef är George Washington Matsell.

Matsell var en högst verklig person, han levde mellan 1815-1904. Han skrev ett lexikon så att poliserna skulle förstå bovarnas språk. Slangspråket kallas flash. Boken The rogue's lexicon finns fortfarande, reviderad, att köpa hos t.ex. Amazon.com.

Historien är spännande och det är intressant att läsa om polisarbete där all nutida teknik saknas. Det här är så långt ifrån CSI man kan komma. Poliserna är inte välkomna, snarast avskydda. En brand i New York gör att Timothy Wilde blir av med allt han äger. Dessutom skadas han och får en missprydande brännskada i ansiktet, vilket gör att han inte kan fortsätta att jobba bakom bardisken i Nicks ostronkällare. Hans äldre bror brandmannen Valentine lyckas ordna arbete åt dem båda i den poliskår som nu bildas i New York. Timothy blir motvilligt ”kopparstjärna” med dålig lön i det mest ökända distriktet, men han har inget val.

Det är en tuff miljö Timothy patrullerar. Plötsligt springer en nerblodad liten irländsk flicka rakt på honom. Han tar med henne hem, så tvärt vad emot en polis skulle göra i dag. En död pojke hittas i en soptunna. Hans bröstkorg har öppnats så att öppningen liknar ett kors. Flickan känner pojken, de kommer från samma horhus och så småningom berättar hon om många fler döda barn, som alla ligger begravda i skogen. Timothy har svårt att tro henne, hon har ljugit friskt om både det ena och det andra, men får tillstånd av sin chef att undersöka flickans berättelse och gräva efter flickans anvisningar. Många barnkroppar hittas, alla med bröstkorgen öppnad på liknande sätt.

Allt utspelar sig under den tid när irländarna kom till New York i en strid ström. De var katoliker och religionen blev en stridsfråga. Papister, kallades de, som ansåg att påven i Rom var kyrkans överhuvud. Arbetarklassens levnadsförhållanden var svåra. På en yta på omkring tre gånger tre meter (tio gånger tio fot), med ett enda litet fönster, kunde två familjer bestående av tio personer bo.

Det är en riktigt intressant tidsskildring och polisens arbete, där politiken spelar en avgörande roll, är inte lätt. Timothy blir misshandlad och den spända stämningen mellan bröderna gör att Timothy börjar misstänka att brodern ligger bakom.

En annorlunda, välskriven och rätt så spännande kriminalroman, väl värd att läsa!


Inga kommentarer: