onsdag 24 oktober 2012

En hög deckare från biblioteket


Jag har tagit en paus i recensionsskrivandet, snart skall jag opereras för grå starr. Först i det ena ögat och några månader senare i det andra. Hur länge jag då måste avstå från att läsa, vet jag inte. Klart är i alla fall att helt nya glasögon kommer att behövas när båda ögonen är åtgärdade.

Under väntetiden har jag lånat några deckare på biblioteket:

Från de döda – Mark Billingham

Detta är en traditionell deckare, precis vad jag väntat mig. En lite udda historia, många frågetecken och ett inte helt förutsägbart slut. En kriminalhistorias upplösning är viktig och när slutet är överraskande och logiskt, då förhöjs läsupplevelsen drastiskt.

Berättelsen är bra, en kvinna som suttit i fängelse för mord på sin make, en förhärdad ganster, får vid frigivningen ett nytaget fotografi av maken, där han i ler in i kameran med en drink i handen och havet i bakgrunden. 

Vem var det då som dog? Tom Thorne får besök av en kvinnlig privatdeckare eftersom han var involverad i utredningen av mordfallet.

Det är bara att kasta sig in i den rafflande historien.Mörkerspår – Inger Frimansson

Efter att ha läst Inger Frimanssons fantastiska Godnatt min älskade och fortsättningen Skuggan i vattnet, så har jag stora förväntningar. Författaren skriver fantastiska psykologiska deckare eller spänningsromaner och den här är kanske inte riktigt lika bra som dem jag nämnde, men inte långt därifrån.

Här får vi en inblick i hur upplevelser i barndomen kan forma oss som vuxna. Hilja är nu i femtioårsåldern och har aldrig haft ett eget boende. Hon bor ihop med sin äldre syster, en syster som alltid har bestämt över Hilja och hennes bror och tidigt visat sadistiska anlag och bestraffat både Hilja och deras bror under uppväxten med en ensamstående och sjuklig mor. Hilja börjar äntligen göra uppror, hon vill flytta, men den förtidspensionerade systern påminner henne ständigt om hur mycket hon offrat för Hilja, hon har avstått från familj, hon har alltid tagit hand om Hilja – hur skulle Hilja kunna klara sig själv nu?

Brodern som lyckats ta sig loss ur den äldre systerns krampaktiga grepp har bildat ett framgångsrikt mäklarföretag med en kompis. Nu börjar kompisen förändras, han uteblir från jobbet och han hör inte av sig.

Titeln Mörkerspår syftar till de otäcka händelser som lurar i mörkret i framför allt joggingspåren. Inger Frimansson är skicklig på att bygga upp spänningen och här är inte slutet så givet som man kan tro. Läsvärd upplevelse om människans inre demoner.


Det röda rummet - Nicci French


Jag har tidigare läst riktigt bra spänningshistorier av författaren, men den här boken hör inte till dem. Jag blev ganska uttråkad av den, den kändes tjatig och baksidestextens utlovade hämndbegär som ansätter huvudpersonen Kit, märkte jag inte ett dugg av.

De största vatten – Arne Dahl

Jag tyckte först att boktitelns ord var konstiga. Men nu har jag lärt mig – de är citat från Höga Visan:

"De största vatten förmå ej utsläcka kärleken, strömmar kan inte dränka den. Om någon ville giva alla ägodelar i sitt hus för kärleken, så skulle han ändå bliva försmådd."

Arne Dahl har varit en blind fläck i mitt läsande av kriminallitteraturen, men efter det att jag läste hans bok ”Hela havet stormar” så fick jag mersmak. I morse undrade min granne om jag läst ”Viskleken” och så fick jag låna den i pocketformat. Men nu ligger jag verkligen efter med bokläsandet, så det lär dröja innan jag kommer fram till den.

De största vatten börjar med att fem utvisningshotade afrikaner sitter i ett kök när dörren utan förvarning slås in, helt regelvidrigt, av polisen. De taggade poliserna leds av en polis som varit suspenderad och inlagd för alkoholism. En influensadrabbad inbrottstjuv smyger in i en lägenhet efter ett tips om att inbrottet måste ske just denna natt och hittar en död man. En man vars självmordsbrev leder till att ett mördat jordbrukarpar hittas nedgrävda i en åker.

Här blandas verkliga händelser med de fiktiva, kravallerna vid EU-mötet och tvillingtornen i New York. Men mest handlar det om A-gruppens jakt på mördaren och där kriminalinspektör Kerstin Holm måste konfrontera sina demoner från det förflutna. Här blir jag lite förbryllad: Är det verkligen möjligt att sådana händelser kan blockeras av hjärnan och helt enkelt tvinga människan att glömma? Boken innehåller många bibelcitat och för att lösa gåtan läser A-gruppen bibeln, men de ligger hela tiden steget efter Kerstin i hennes jakt på sitt svarta hål. Det är en riktigt bra deckare, inte tu tal om den saken - nästan olidligt spännande!Inga kommentarer: