lördag 26 november 2011

Den glömda trädgården - Kate Morton

Berättelsen utspelar sig 1913-2005, den spänner över fyra generationer. Trots att levnadsödena skildras parallellt är det inte svårt att följa händelserna. Det är en riktigt trevlig roman, som innehåller både kärlek, ondska, fattigdom och överflöd. Boken innehåller också sagor från den enda utgivna bok som återfunnits av en av huvudpersonerna som kallades ”Sagoberätterskan”.

Allt börjar med att en liten flicka sitter ensam kvar på kajen i Maryborough, Australien. Hon har kommit med en av de många båtar som kommit till hamnen, men ingen verkar kännas vid henne. Flickan kommer inte ihåg sitt namn, hon talar bara om att hon inte minns. Hugh tar henne med hem och Hugh och hans hustru Lil behåller henne som sitt barn. Flickan har en liten koffert och i den finns en sagobok men berättelser som Hugh läser för henne på kvällarna. De kallar flickan Nell.

När Hugh på Nells tjugoettårsdag beslutar att berätta att hon är ett hittebarn, rämnar hennes värld. Hon vet inte längre vem hon är och bryter sin förlovning och drar sig undan.

När Hugh dör får Nell den sin barndoms koffert. Hon åker till England för att försöka finna sitt ursprung. Hon hittar ledtrådar och köper ett gammalt hus som väcker minnen och planerar att bosätta sig där och fortsätta sitt sökande efter sanningen. Men livet vill annorlunda och hon stannar i Australien.

I stället blir det hennes dotterdotter Cassandra som börjar leta vidare efter det att hon fått ärva sin mormor och bland arvegodset finns, förutom den gamla kofferten, ett litet klipphus långt borta över havet, i Cornwall.

En mycket fantastisk och läsvärd roman! En passande pocket för tomtens julkappssäck?

ISBN10: 917001776X
ISBN13: 9789170017766

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas den finns som ljudbok, har blivit allt för lat att läsa:)

Jonas

Stefan Falkelind sa...

Klart värd att läsa.

Missa inte min boktävling.