lördag 7 januari 2017

Daisy i kedjor - Sharon Bolton

Åter igen slår Sharon Bolton fullständigt knock på mig med sin spänningslitteratur, eller deckare. Så annorlunda och ändå så fullständigt uppslukande. Den går bara inte att lägga ifrån sig någon längre stund, för ingenting verkar vara så som man tror. Så småningom utkristalliserar sig den skyldige, men trots detta måste jag bara läsa vidare och få en förklaring.

Hamish Wolfe är kirurg och nu sitter han inspärrad för mord av tre överviktiga kvinnor. Han är dessutom misstänkt för mord på en fjärde, men kroppen har aldrig hittats. Hamish är en attraktiv man och han får dråsvis med kärleksbrev från trånande kvinnor. Kvinnor som sänder halvnakna bilder av sig själva. Kvinnor som vill gifta sig. De är säkra på att han är oskyldig och att han är den ende. Det är svårt att förstå hur kvinnor dras till dessa våldsverkare, men det verkar vara något som händer hela tiden. Jag tänker på Åmselemördaren Juha Valjakkala som överöstes med kärleksbrev efter gripandet. Och han är inte den enda.

Maggie Rose är advokat och författare av ett antal bestsellers med verklighetsbakgrund. Hon har specialiserat sig på att få ut dömda våldsverkare ur fängelset. Hon bryr sig inte så mycket om de är oskyldiga eller inte, hennes berömmelse som författare och advokat grundar sig på hennes skicklighet. Privat är hon tillbakadragen och ställer inte upp för intervjuer. Hon uppvaktas nu av människor runt Hamish, som vill att hon ska anta hans fall. Hon tvekar.

Vad är sant och vad är falskt? Berättelsen varieras med brev från Hamish och brev till honom, utdrag ur psykiatriska utvärderingar, rättegångsreferat, tidningsartiklar m.m. Maggie samlar ihop och börjar skriva en bok med de uppgifter hon har, det är något hon gör som vana. Hon har många påbörjade böcker, som hon lagt åt sidan därför att hon inte har hittat något som skulle kunna få den person som boken handlar om fri.

Boken handlar mycket om relationer. Maggie berarbetas av Hamish mor som ett antal udda människor som slutit sig samman i övertygelse om att Hamish är oskyldig. Till slut går Maggie med på att besöka Hamish, hon är övertygad om att hon kan motstå hans charm. Hon är inte rädd, men hon är mycket nervös.

Boken är uppfriskande annorlunda! Väl värd dina lästimmar!

Adlibris inbunden E-bok Bokus Inbunden E-bok 

2 kommentarer:

bella nilsson sa...

Hej!

Fantastisk blogg du har! hittade den när jag sökte på Daisy i kedjor som jag just har läst ut - bra bok tycker jag om än något hastigt slut. Jag har även läst Små svarta lögner som jag också tyckte var bra. Tack för att du lägger upp recensioner så flitigt, ska titta in här lite oftare nu när jag hittat din blogg.


/ B

Sladdertackan sa...

Tack Bella!