torsdag 10 november 2016

En bror för en syster - Lena Matthijs

Utan tvivel den bästa av polischefen Lena Matthis! Boken inleds med en biljakt i Borås, i bilen som jagas sitter ett par välkända kriminella bröder och i den jagande bilen sitter ett par poliser, också de bröder. Normalt sett ska inte ett par bröder bilda patrull, men just denna kväll var det den sista utvägen. Polisen Johan körde och Samuel i passagerarsätet försöker lugna ner honom. Det går inte – den hetsiga Johan är ännu en gång inne i sin egen bubbla och han prejar den flyende bilen genom att köra rakt in i sidan. Den ena kriminella brodern dör.

Det blir utredning och Samuel bestämmer sig för att hålla sig till sanningen. Johan tas ur yttre tjänst så länge utredningen pågår och får i stället jobba på ledningscentralen i Göteborg. En kväll kommer ett tips in om en övergiven bil och Johan sänder sin bror och hans kollega för att undersöka. När Samuel öppnar dörren på den stulna bilen exploderar en sprängladdning och båda poliserna skadas, Samuel som öppnade dörren överlever som ett mirakel, men blir svårt skadad. Tankarna föds att någon hämnas på polisen, men polisen i Borås jagar en gäckande skugga. Först när de börjar undersöka det förflutna kommer de närmare en lösning.

Jag sträckläste! Det är inte bara för att jag känner igen mig i trakten som jag tycker att denna bok är riktigt läsvärd. Den är spännande, men kanske lite förutsägbar, dvs. det tar inte så lång tid att förstå vem som är den skyldige, men det är betydligt svårare att förstå motivet. Lite irriterade är det att Kypesjön kallas för Knypesjön, men det har säkert rättats till i senare upplagor.Inga kommentarer: