måndag 21 november 2016

Falkens döttrar – Elvira Birgitta Holm

Detta är den åttonde delen i romanserien Släkten från förlaget Historiska Media. Varje bok har olika författare, det som binder ihop serien är en ring som följer släktled efter släktled i Bjälboätten. Berättelserna är påhittade med placerade i en historisk miljö. Den här boken börjar i slutet på 1200-talet och sträcker sig fram till mitten av 1300-talet, precis när pesten (digerdöden) nått Sverige.

Tvillingarna Ylva (ringbäraren) och Ingrid är huvudpersoner i denna bok. De är varandras raka motsatser. Trots att händelser i livet skiljer dem åt både geografiskt och ibland känslomässigt, så finns där alltid ett stark tillgivenhet som binder dem samman. De är beroende av varandra och de kompletterar varandra.

Ylva, yrhättan, flyr från sin trolovade. Hon flyr tillsammans med Disa och båda klär sig i manskläder och börjar arbeta i koppargruvan. Deras känslor för varandra överraskar dem båda. Efter ett gruvras där Disa skadas svårt blir de upptäckta och beskyllda för olyckan. En kvinna ska inte släppas ner i en gruva, det orsakar olyckor.

Många personer i romanen har funnits i verkligheten, prinsar, kungar, stormän och kvinnor, och den färgstarka heliga Birgitta innan hon blev helig utgör en riktigt pikant upplevelse. Författaren har  lyckats väl med att ge romanens gestalter liv och personligheter. De som vi känner till träder verkligen fram ur historiens skugga.

Ylva är alltid med i utkanten av de historiska händelserna, t.ex. Håtunaleken och Nyköpings gästabud. Det är också under den här tiden som Magnus Eriksson blir kung, endast tre år gammal. Han är den sista kungen av Bjälboätten och den som äktade drottning Blanka, en vacker kvinna som lever vidare i barnramsan Rida, rida, ranka.

Böckerna i romanserien är fristående från varandra även om de följer samma släktled. Den här romanen är välskriven och spännande. Julklappstips!

Adlibris Inbunden E-bok  Bokus Inbunden E-bok

Inga kommentarer: