fredag 21 oktober 2016

Den stumma flickan – Hjorth Rosenfeldt

Författarparet Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth skriver den bästa spänningslitteraturen i Sverige just nu. Deras karaktärer i utredningsteamet från Riksmord är spännande och mångfacetterade och författarnas kriminalgåtor går inte av för hackor de heller. Böckerna är riktiga bladvändare, men vinner på att läsas i rätt ordning. Det gjorde jag inte, jag hade missat den här, men nu är jag på banan igen.

Sebastian är en dysfunktionell figur, han är kriminalpsykolog och mycket intelligent, men samtidigt ställer han till det för sig hela tiden på det personliga planet. Ibland tycker jag riktigt synd om honom, men det går över fort. Han är sexmissbrukare och inte speciellt omtyckt i teamet. Alla i utredningsteamet är personligheter: Sebastian, Billy, Vanja, Torkel och Ursula och deras privata relationer är komplicerade, men står inte i vägen för ett gott samarbete när det gäller.

Här mördas en hel familj brutalt, fyra personer varav två små barn. Mördaren ringer på, skjuter ner mamman när hon öppnar, går in och skjuter de kvarvarande kallblodigt med hagelgeväret. Riksmord blir inkopplat. I början är det svårt att hitta motivet till skjutningen, men att det är planerat och iskallt genomfört står klart från början. Så upptäcker man blodspår från små fötter som inte stämmer in på de mördade barnens. Det visar sig att barnens kusin Nicole hälsade på, men det var mördaren ovetande om. Nu är Nicole borta. Hon har flytt till skogs, rädd och ensam, men fast besluten om att inte någonsin hittas. Vem kommer att hitta henne först? Polisen eller mördaren?

Boken handlar mycket om tillit och här tar psykologen Sebastian stor plats. Det är märkligt hur han lyckas skapa fullständig tillit hos en främmande människa, samtidigt som han hela tiden saboterar sina egna relationer med lögner och svek.

Läs alla böcker, det är de värda. Det fördolda, Lärljungen, Fjällgraven, Den stumma flickan och De underkända.

Adlibris Pocket CD-bok  Bokus Pocket MP3-CD E-bok  

Inga kommentarer: