lördag 8 oktober 2016

De underkända - Hjorth Rosenfeldt

Redan på första sidan blir jag ohjälpligt fångad. Det är en start som heter duga. Det börjar med ett brev till chefredaktören för en tidning. Avsändaren klagar på det allmänna förfallet, ungdomen som inte lär sig någonting och skämmer ut sig i dokusåpor – och sedan så tjänar de pengar på bloggar. Helt utan att ha någon som helst allmänbildning! ”Varför hyllas den rena idiotin i Er publikation?”- - - ”När bestämdes det att den oförfalskade dumheten skulle lyftas fram och göras inte bara till norm, utan dessutom till något eftersträvansvärt och avundsvärt”, undrar signaturen ”Cato d.ä.”

Cato är en person som försöker rensa upp. Hen anger sig för att vara reporter och stämmer möte med nya kändisar. Drogar och kidnappar. När offret vaknar ställer hen sextio frågor som hen tycker hör hemma i allmänbildningen. Det går att bli godkänd och då måste en tredjedel av svaren vara riktiga. Blir man godkänd får man gå, men kommer det någonsin att hända? Blir man underkänd väntar bultpistolen på att skjuta in sprinten i hjärnan. Offren hittas i skolor med en dumstrutar på huvudet.

Huvudpersonerna är desamma som tidigare. Jag märker att jag har missat en bok i serien, ”Den stumma flickan”, men jag får väl läsa lite i oordning då. Vanja har brutit med sina föräldrar och har svårt att acceptera att den sexmissbrukande Sebastian är hennes biologiske far.

Teamet samlas igen för att lösa morden, men det brådskar. Vem är mördaren och varför har hen så bråttom? Hur ska de få några ledtrådar om vem hen är? Spänningarna mellan Vanja och Sebastian är märkbara och den nygifte Billy döljer något och så Torkel och Ursula vars förhållande har svalnat, men ändå väcks Ursulas svartsjuka när hon ser Torkel med en annan kvinna. Trots alla komplikationer leder utredningen framåt och spänningen stiger genom hela berättelsen.

Hjort och Rosenfeldt måste vara den bästa författarduon i Sverige i dagsläget när det gäller andlös spänning. I vanlig ordnings slutar boken med en iskall, gastkramande cliffhanger! Missa inte denna fantastiskt underhållande och spännande kriminalroman!

Adlibris Pocket E-bok Bokus Inbunden Pocket E-bok Storpocket MP3-CD CD    

Inga kommentarer: