onsdag 27 april 2016

Utmarker - Arne Dahl

Efter A-gruppen och Opcop återkommer nu Arne Dahl med en deckare som utspelar sig i Sverige. Jag får erkänna att jag är lite ambivalent till den även om den är en riktigt spännande bladvändare. Först och främst känns inte historien riktigt trovärdig, även om verkligheten ibland producerar riktigt otäcka människovarelser. Huvudpersonerna känns lite som schabloner eller tecknade seriefigurer med krafter utöver det vanliga.

En ung flicka har försvunnit och hon är inte den första. Bland annat försvann en flicka tidigare tillsammans med sin pojkvän, troligtvis på rymmen. Stockholmspolisen Sam Berger vädrar en seriemördare, men han får inte gehör från sina arbetskamrater. Inga kroppar har hittats. Envist rotar han vidare. Han plockar fram flera utredningar om försvunna tonårsflickor. Sams magkänsla eller intuition säger honom att han har rätt och han söker bevis för sin teori.

Tänk om polisen fastnar i ett tunnelseende och i första hand börjar gå på intuition och sedan försöka hitta bevis för att de har rätt – är det då inte lätt att förklara bort och bortse från indicier som inte stödjer teorin. Kanske försöker Arne Dahl lite underfundigt påpeka något här, jag vet inte. Skönt nog så visar det sig att Sam har rätt.

Polisen Sam är lite udda, han har en värdefull samling av armbandsur och han byter klocka varje söndag. Han är fascinerad av kugghjulen och precisionen som de arbetar med. Kugghjulen spelar en framträdande roll i berättelsen.

I de gamla utedningarna om försvunna flickor upptäcker Sam ett ansikte som återkommer gång på gång på fotografier av den nyfikna publikmassan. Det är en flicka med cykel och hon har slumpmässigt blivit intervjuad och då sagt sig heta Nathalie Fredén. Nu gäller det att hitta henne.

Historien skruvas nästan hela varvet runt när Sam blir den jagade. Flickan med cykeln visar sig tillhöra Säpo och hennes riktigt namn är Molly Blom. Boken har ett högt tempo och de sista sju raderna fullbordar berättelsen med en sann cliffhanger, för även om historien i stort får ett avslut så är inte alla trådar utredda och fortsättning lär följa. Dramat har filmisk karaktär och det skulle inte förvåna mig om berättelsen blev en TV-thriller.

Bokus Inbunden E-bok MP3Dito  CD Adlibris Inbunden 

Inga kommentarer: