fredag 22 april 2016

Så länge min bror andas - Set Mattsson

Det här är en stark roman om människor i Danmark under ockupationen. Ockupationstiden varade från april 1940 till krigsslutet. Berättelsen börjar i augusti 1943 när oroligheterna i landets trappats upp. Motståndsrörelsen växer sig allt starkare och sabotagen eskalerar. Tyskarna inför undantagstillstånd. Många judar är rädda, men andra tror inte att något kommer att hända, de vill inte fly och lämna allt bakom sig. Så kommer då tyskarnas beslut om att de danska judarna ska deporteras till koncentrationsläger.

Det är en turbulent tid som skildras i boken. Gila är judinna och hon och hennes familj flyr tillsammans med många andra judar till Sverige. Kvar blir hennes lillebror som ligger på sjukhus och är för sjuk för att få följa med. Läkaren lovar att han kommer att tas om hand för att senare kunna återförenas med familjen. Gila har dåligt samvete för att hon lämnat sin lillebror och tar sig så småningom tillbaka till Danmark för att hämta honom. Hon får håret blonderat och kortklippt och nya identitetspapper genom sin vän Ilse, aktiv i motståndsrörelsen. Men Gilas bror är spårlöst försvunnen. Tillsammans med Ilse letar hon efter honom. Gila blir så småningom kurir i motståndsrörelsen.

Motstånd fanns även inom de tyska leden när sanningen uppdagades om koncentrationslägren. I Danmark läckte en tysk diplomat uppgifterna om utrensningen till det danska socialdemokratiska partiet och han hade även ett möte med Sveriges statsminister Per Albin Hansson. Förutom detta var han även inblandad i ett attentat mot Hitler. I boken har Dotzauer fått låna drag av verklighetens Duckwitz. Många judar kunde härigenom räddas till Sverige.

Det är en spännande läsning. Tyskar och danska nazister som kontrollerar människor som rör sig ute på gatorna. Väskor som genomsöks. Och motståndsrörelsen som håller på att krossas. Det finns en angivare inom rörelsen.

Framförallt visar romanen på hur svårt det är att öppet ta ställning mot övermakten i krigstid. Det är en bok som berör och lämnar tankar och funderingar efter sig.

Med andra ord – en riktigt bra, läsvärd och spännande roman av Set Mattsson!

Nyutkommen på Historiska Media.

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden E-bok

Inga kommentarer: