måndag 23 maj 2016

Gray Mountain – John Grisham

Jag läste boken på engelska och jag har fortfarande en hel del kvar att lära när det gäller språket, så det kanske påverkar vad jag skriver om den här boken.

Den börjar riktigt bra och jag är helt med på noterna när Grisham låter ett miljöproblem ”strip mining” bli en stor del av handlingen. Kolbolagen skövlar växtlighet, spränger bort bergstoppar och skalar av kollagret. Det går inte att återställa ett berg som tagit miljontals år att bildas, för att inte tala om de föroreningar av både luft och vatten som blir följden. Ingen hänsyn tas vare sig till natur, djurliv eller människor. Boken utspelar sig i staten Virginia där bergskedjan Appalacherna är hårt åtgången.

Samantha är en ung advokat som tillsammans med många andra får gå från sitt arbete på en stor byrå när finanskrisen, accelererad av banken Lehman Brothers, drabbade en stor del av världen. Det går inte att hitta ett jobb någonstans. Från att ha varit en eftersökt resurs får Samantha nu uppleva när den ena efter den andra avböjer hennes tjänster. Till slut får hon ett svar från The Mountain Legal Aid Clinic, som drivs av samhällsengagerade kvinnor som utan ersättning erbjuder sina tjänster till behövande människor. Advokaterna där är lågt avlönade med Samantas mått mätt, och hon ska jobba utan ersättning. Samantha har pengar på banken och råd att anta erbjudandet, hellre än att arbeta tillsammans med sin far, och hon åker för en intervju och blir kvar.

Det här blir början till hennes utveckling, både som advokat och människa. Här möter hon, förutom kvinnorna på kliniken, en advokat (Donovan) med egen byrå som varken räds de stora rättsfallen eller räds att töja på lagens gränser när det gäller att klämma åt de stora kolbolagen. Han både skrämmer och fascinerar henne. Av hans bakgrund förstår Samantha till viss del hans besatthet. Ändå saknar jag något i bokens många personporträtt, jag vet inte riktigt vad. Jag tror att den här boken skulle bli mycket bättre berättad i filmens form.

Jag gillar faktiskt böcker där samhällsproblem får ta en stor del av innehållet, men här blir det lite för mycket även för min smak. Tyvärr blir det lite tjatigt när samma problem upprepas gång på gång.

Pengar går före allt annat världen över, men här blir det väldigt tydligt när kolarbetarna drabbas av ”black lung disease” på grund av koldammet, och den lag som ska tvinga kolbolagen att ge de drabbade ersättning blir fullständigt tandlös i ändlös rättstvist. Fackföreningarna har antingen försvunnit eller försvagats. De drabbade tvingas arbeta tills de inte längre förmår - ingen tar deras strid - när bolagen i domstol med egna experter bestrider läkarutlåtanden och förhalar ärendet år efter år tills den drabbade dör.

Det är en skrämmande utveckling som till viss del även kan kännas igen i vårt land när högervindar sveper fram. John Grisham är en gudabegåvad författare, men jag skulle inte kalla den här boken thriller.
Bilden kommer från http://earthjustice.org/slideshow/images-of-mountaintop-removal-mining#
Det skrivs inte så mycket om det här problemet i svenska tidningar. Jag var fullständigt ovetande om den här metoden att utvinna kol innan jag läste boken. http://appvoices.org/end-mountaintop-removal/mtr101/

Adlibris Pocket Bokus Inbunden Pocket 


Inga kommentarer: