torsdag 31 mars 2016

Älskaren från huvudkontoret - Camilla Grebe

Boken med den suggestiva titeln är en psykologisk thriller där Camilla Grebe är ensamförfattare – tidigare har hon skrivit ihop med sin syster och med Paul Leander Engström. Det är en spännande historia med lite udda människor eller kanske är de ganska vanliga, förutom gärningsmannen då förstås.

Boken har tre huvudpersoner som var och en får berätta sin historia.

Polisen Peter som inte verkar kunna ha något förhållande utan bara kör allt i botten när han har chansen till något varaktigt. Riktigt kär har han bara varit en enda gång i en tio år äldre kvinna, Hanne, och den gången hade han bestämt sig, men backade ur i sista stund. Sin tonåriga son har han aldrig haft något förhållande till, han betalar underhåll, men vill i övrigt inte bli inblandad.

Den unga Emma jobbar i en klädaffär och har ett hemligt förhållande med klädjättens VD, den karismatiske Jesper Orre. Jesper är välkänd på skvallersidorna och dyker alltid upp med nya damer. När Jesper slutar höra av sig börjar Emma grubbla, varför blir hon alltid utnyttjad och hon börjar tänka på Spiken, slöjdläraren som förförde henne i nian. Dessutom har Jesper lånat hennes pengar och nu har någon tagit sig in i hennes lägenhet och öppnat fönstret – katten har försvunnit.

Den tredje huvudpersonen är Hanne som en gång var kär i Peter. Nu har hon diagnosticerats med begynnande demens och inser att livet är kort. Hon lämnar sin man och flyttar in hos en väninna.

Berättelsen börjar när en kvinna hittas halshuggen i Djursholm i Jesper Orres hem. Det är ett brutalt mord, där huvudet skilts från kroppen och placerats stående bredvid. Jesper själv är spårlöst försvunnen och poliserna står frågande inför vem kvinnan är. Hanne kallas in på konsultbasis, hon jobbade tidigare med polisen med ett annat mord tio år tidigare, ett mord som visade stora likheter med detta.

Jag sträckläser! Det är en riktigt bra deckare, berättartekniken fungerar även om jag inte tycker om att kastas fram och åter i tiden. Ibland blir det lite förvirrande.

Camilla Grebe står stadigt på egna författarben.

Inga kommentarer: