torsdag 22 oktober 2015

Två gånger Kristina Ohlsson

Två böcker, Lotus Blues och Mios Blues, med en riktigt fantasifull och rafflande historia, men jag kan för mitt liv inte begripa varför det är just två böcker … Den första boken har inte något riktigt avslut utan historien fortsätter direkt i nästa bok. Ett smart sätt att få läsaren att även köpa bok två, kanske? Bok två inleds med en resumé och därför går den att läsa fristående.

Lite påminner böckerna om gamla amerikanska deckarpocket som jag läste i min ungdom, typ Mickey Spillane-historier. Mord staplas på varandra, oförklarliga händelser och misstänksamheten ökar hos den svarta advokaten i Stockholm. Vem kan han lita på? Är polisen inblandad? Varför är just han utsatt för denna mystiska komplott.

Det hela börjar när en man kliver in på advokatkontoret och ber Martin Benner hjälpa hans syster, Sara Tell, kallad Sara Texas i tidningarna. Hans syster har erkänt ett antal mord, och blivit mycket omskriven. Hon är däremot död sedan ett halvår tillbaka, hon tog sitt liv. Brodern är övertygad om att hon är oskyldig och påstår att hennes advokat inte gjorde sitt jobb och han lyckas övertala Martin att ta en titt på fallet. Det skulle han aldrig ha gjort.

Martins liv blir aldrig mer detsamma. Hans för ett ungkarlsliv med snabba ragg på krogen, trots att han vet att kollegan Lucy hyser varma känslor för honom och han är mycket beroende av henne, men han vill vara fri och leva livet. Paradoxalt nog är han hängiven sin systerdotter som blev föräldralös tidigt, och som han förbarmade sig över, och vägrade lämna till fosterhem. Han har gott om pengar så han kan betala någon att se efter Belle när han lever sitt jetsetliv.

Martins liv blir en mardröm när han anklagas för mord. Det finns ett vittne som sett hans bil med flit döda en kvinna. Det här är bara början, och bara det första mordet han anklagas för. Historien leder vidare till Texas. Vem är den mystiska Lucifer som verkar hålla i trådarna och vara far till Sara Texas försvunna son?

Det blir ingen lugn stund när historien hastar vidare. Läsvärd bladvändare, men ingen stor litteraturupplevelse, en läsupplevelse som faktiskt vissa kriminalhistorier kan bjuda på.

Adlibris Lotus Blues Pocket  Ljudbok CD Mio Blues Inbunden Bokus Lotus Blues Inbunden Pocket Mios Blues Inbunden Storpocket   

Inga kommentarer: