tisdag 11 augusti 2015

Utrensning - Sofi Oksanen

Sofi Oksanen är skicklig! Det som börjar med att en gumma, Aliide, jagar en fluga med flugsmälla i ett litet hus på landet i Estland ger så småningom en bild av Estland klämd mellan två ockupationer, Tyskland och Sovjet, och vad en människa kan göra för sin egen överlevnad och åtrå.

Aliide är rädd att flugan ska lägga ägg i köttet, men så tittar hon ut genom fönstret och får se ett klädbylte. Det är en människa som ligger i hennes trädgård, en ung flicka, medfaren - det ser hon. Flickan heter Zara och det är inte en slump att hon tagit sig just till Aliides hus.

Dåtid och nutid blandas - en estnisk bondes korta dagboksanteckningar ger ett liv som avstannat när han gömmer sig undan ryssarna i väntan på att befrielsen ska komma från väst.

Aliide är misstänksam mot Zara, är hon ett lockbete? Men hon inser att Zara är förföljd och gömmer flickan från två män som letar efter henne. Så småningom får läsare alla bitarna till Aliides liv och det är ingen vacker berättelse. Hon har svikit, ljugit och bortförklaringarna är många. Hon älskade och gjorde det hon tyckte var bäst - bäst för Aliide.

Riktigt ruskig och fantastiskt bra berättelse!

Adlibris Pocket Bokus Pocket CD

Inga kommentarer: