tisdag 21 juli 2015

Läsväder

Svensk sommar är lika med sol och regn, värme och kyla, om vartannat. Eller så kan man kalla det läsväder. Det blev några äldre böcker den här veckan också: Domen av John Grisham, Förr när vi var vuxna av Anne Tyler och Blodröd våg av Rennie Airth.

Domen – John Grisham


Utkom 2005 på Bonnierförlagen. Det är en riktigt bra bok, inte spänningsmässig kanske, men det går inte att sluta läsa. Den är charmig och engagerande.

Det är 70-tal och en veckotidning i Ford County, Mississippi går i konkurs. Med ett lån från mormor kan en ung grabb i tjugoårsåldern, Willie Traynor, överta tidningen och sätta sin prägel på den. När så ett bestialiskt överfall i hemmet sker, där en ung kvinna våldtas och mördas inför sina små barn, skräder inte Traynor orden och tidningens upplaga stiger. Kvinnan hinner berätta vem mördaren är innan hon avlider. Han hör hemma i traktens ökända och laglösa familj.

Gripandet och rättegången bevakas av tidningen, men det är inte hela behållningen av boken. Framför allt är det Söderns segregering, boende på olika sidor om järnvägen, och samhället som sådant som presenteras. Traynor trycker intervjuer med den svarta framgångsrika familjen och han blir en god och en välkommen gäst hos dem. Ungkarlen Traynor uppskattar den mat han bjuds en gång i veckan, han äter så att magen ”står i fyra hörn”.

Domen handlar om den dom mördaren fick och den specialbehandling han senare, men hjälp av familjens pengar, fick under sin strafftid. Det är en berättelse om ett fiktivt samhälle och om dess invånare och det är enligt min mening en av Grahams bästa böcker.

Adlibris inbunden cd Bokus cd

Förr när vi var vuxna – Anne Tyler


Den här kom på svenska 2002 hos Forum.

Vem har inte undrat hur livet skulle ha gestaltat sig om vi valt annorlunda när vi var unga. Det är precis det som Rebecca börjar fundera på. Hon är änka. Hon är i femtioårsåldern och har en stor familj bestående av styvbarn och ett biologiskt barn. Barnen är vuxna. Vem är hon egentligen? 

Hon beslutar sig för att söka upp sin ungdomskärlek. Är han fri? Om så är fallet vill hon träffa honom. Kanske hon genom honom hittar sitt rätta jag?

Det är en charmig och lättläst bok!


Blodröd våg – Rennie Airth


Blodröd våg är en deckare som jag lånade på biblioteket främst på grund av att jag gillande omslaget och att den hade handlingen förlagd till historisk miljö.


Den handlar om jakten på en pedofil och seriemördare under 30- och 40-talet. Tyvärr fångar den inte riktigt mitt intresse, men duger gott att slå ihjäl tiden med, så jag läste ut den i alla fall.

Bokus inbunden 

Inga kommentarer: