onsdag 6 maj 2015

Vasadrottningen – Karin Tegenborg Falkdalen

Boken känns inte bara som ”En biografi över Katarina Stenbock 1535-1621”, utan mer som en riktigt god och intressant historieskrivning över hennes levnadsår som drottning och Katarina får en så stor plats som det är möjligt att ge henne utifrån de dokument som finns bevarade. Det är ett gott hantverk Karin Tegenborg Falkdalen utfört när hon forskat och skrivit om Katarina Stenbock.

Boken kom oväntat med posten från Historiska Media och det tackar jag för. Eftersom Katarina Stenbock är en intressant historisk person så kastade jag mig över boken. Jag visste bara att Torpa Stenhus fortfarande är i släktens ägo och ligger nära Borås. Hit kom Gustaf Vasa år 1552 för att hämta sin tredje drottning, en ung flicka, bara 17 år gammal.

Torpa Stenhus
Den åldrande kungen hade redan nio barn och det är lätt att föreställa sig den unga Katarinas vånda att bli gift med en 40 år äldre man, men hon var en plikttrogen dotter och blev sedan en lika plikttrogen drottning, en slutsats dragen med hänsyn till de få uppgifter som finns om hennes åtta år vid Gustav Vasas sida. Det kan inte ha varit lätt att bli styvmor till barn, där den äldste Erik var äldre än sin styvmor.

Katarina blev en mäktig kvinna och nådde den aktningsvärda åldern av 86 år. Under hennes tid regerade sex Vasakungar: Gustav Vasa, Erik XIV, Johan III, Sigismund, Karl IX och Gustav II.

Katarina var redan i hemlighet förlovad med Gustav Johansson (Tre Rosor) och det sägs att hon i sömnen avslöjat: ”Konung Gustaf håller jag mycket kär, men Rosen förgäter jag aldrig.”

Interiör Torpa Stenhus

Katarina gifte aldrig om sig även om det fanns intresserade friare utan hon navigerade mer eller mindre skickligt i den turbulenta tid som följde när kungen hette Erik XIV och senare ytterligare fem kungar under hennes levnad. Hon blev en skicklig medlare under denna tid. Hon fick slåss för att få behålla slottet Strömsholm, Karls IX ansåg att det var hans slott och att Katarina hade passat på att få löfte om slottet vid Gustav Vasas dödsbädd. Katarina försökte också se till familjen Stenbocks bästa, ändå blev hennes bror avrättad och syskon fängslade.


Vasatiden, Vasakungarna och drottningarna och alla andra som levde i denna högintressanta tidsperdiod ger ett fantastiskt underlag för en dramatiserad TV-serie, jämför TV-serien The Tudors. Här finns material för ett stort kostymdrama i många avsnitt. Det är slagsmål och dödande för en förolämpning. Kungen avrättar och straffar personer som fått hans misstanke att vakna. En kung med psykiska problem, Sturemorden, osämja mellan syskon, strider om gods och slott, dåliga statsfinanser och krig. Och mitt i allt detta navigerar änkedrottning Kristina Stenbock med fingertoppskänsla.

Dramatiserad visning av Torpa Stenhus år 2010

Adlibris Bokus




2 kommentarer:

Joelinda sa...

Å, vad jag också hade velat få ett sånt roligt bokpaket i brevlådan! Jag älskar ju historia. Läste din recension med stor behållning! Det här är definitivt en bok för mig - tänk, vad fascinerande liv hon måste ha levt och hur otroligt diplomatisk Katarina måste varit som klarade av alla intriger och bråk om makten.

Helena sa...

Kan bara hålla med, det skulle göra sig utmärkt som en tv-serie á la Tudors :)