lördag 16 maj 2015

Simmaren - Joakim Zander

Debutromanen är en riktig höjdare, den är så väl disponerad att jag villigt förlåter ett par korrekturmissar. Joakim Zander har gjort ett gott arbete och det märks att han har en gedigen yrkesbakgrund (som jurist för EU) att ösa ur.

Den här spänningsromanen kan jag se som film. Scenerna framkallar bilder, en båt som slås sönder mot klipporna i hårt väder, en kvinna som håller sin pojkvän i handen när han träffas av en kula, spelplanen som spänner över Europa (Bryssel, Paris, Amsterdam, Uppsala, Stockholm), Syrien, Afghanistan, Kurdistan, USA - CIA och Säpo - vem är vän och vem är fiende.

Jag brukar inte gilla böcker med politik och agenter, men jag gjorde ett undantag eftersom jag hört så mycket positivt om denna. Och - den är bra! Nutid och dåtid växlar som så ofta i böcker numera, men här görs det riktigt bra, historien drivs framåt.

Huvudpersonen är Klara Walldéen, som lämnades som baby till svenska ambassaden när hennes mor dödats av en bilbomb. Bomben var egentligen tänkt för fadern, den amerikanska agenten. Nu är hon vuxen och arbetar åt en välkänd svensk politiker i Europaparlamentet. Historien har flera starka och intressanta personligheter och jag gillar inte riktigt när författaren låter en person dö, en person som jag verkligen velat följa utvecklingen av. Men, det finns flera kvar som jag hoppas återkommer i uppföljaren Orten, som utkommer i september på Wahlström & Widstrands förlag.

Klara kontaktas av sin expojkvän Mahmoud, han behöver hjälp. Mahmoud forskar om krigsförbrytelser och har vunnit viss berömmelse. Helt utan sin egen förskyllan har han blivit indragen i något som han inte vet ett dugg om. Först upptäcker han att han är bevakad, sedan kontaktas han av en gammal bekant och sedan bryter kaoset ut. Klara flyr tillsammans med Mahmoud till Paris för att öppna ett förvaringsskåp som troligen innehåller någon form av hemligstämplad information. Deras förföljare verkar ha tillgång till sofistikerad utrustning för spårning och det råder inget tvivel om att deras avsikt är dödlig.

Alla trådar löper samman och upplösningen sker i den svenska skärgården. Tempot är högt genom hela boken. Kapitlen är korta, men triggar hela tiden läsaren att fortsätta på nästa kapitel. Jag ser med spänning fram mot nästa bok! Du som inte har läst den ännu - här har du en riktig semesterthriller!
Inga kommentarer: