tisdag 7 april 2015

Stäppens krigare - Conn Iggulden

Det här är den första delen i berättelsen i romanform om den mytomspunna Djingis Khan. Det finns inte så många samtida skildringar som överlevt. Originalet ”Mongolernas hemliga historia” som Djingis Khan själv beställde finns inte kvar utan endast en version på kinesiska. Samtidigt kanske man ska vara medveten om att beställaren själv kanske hade stor del i hur historien skrevs.

Djingis Khan betecknas som historiens största erövrare och enade de mongoliska stammarna och upprättade världshistoriens största sammanhängande imperium. (Uppgiften hämtad från Wikipedia).

Det här är spännande läsning rakt igenom. Det är en grym värld som öppnar sig i romanen, människolivet har inget större värde. Framför allt är det helt och hållet männens värld och kvinnornas värde är försumbart. Männen krigar, den starkaste överlever och ve den kvinna som blir krigsbyte. När hon erövras som hustru, kanske hon så småningom kan få ett kärleksfullt och efter omständigheterna bra liv, men många skändas. Stäppens människor är härdade, klanerna ofta fiender.

Djingis Khan hette egentligen Temudjin och var son till en Khan. När hans far dödades av tatarerna uteslöts Temudjin, hans syskon och modern Hoelun ur klanen av den man som tillskansade sig makten och lämnades kvar utan tillhörigheter för att gå en långsam död till mötes. Hans mor uppvisade en enorm överlevnadsvilja och de ännu så länge ej vuxna barnen var delaktiga på sitt sätt för överlevnaden. Den äldste brodern tänkte på sig själv i första hand och behöll sitt jaktbyte även när familjen svalt. När Temudjin insåg vad som skedde dömde han sin bror till döden och verkställde domen med hjälp av en av bröderna.

Jag fick tag på den här boken i en second hand-affär och jag sträckläste, trots att den ena krigsscenen följde den andra och tankesätt och grymheter känns overkliga för vår nutida del av världen. Tankarna går osökt till IS, även om jämförelsen inte går att göra rakt av. Men att ena och ta över och utöva makt över människor, dödsföraktet, kvinnosynen, klantillhörigheten, sektkänslan, m.m. påminner.

Det finns fem böcker i serien om Djingis Khan och i dag har jag lånat nr 2 ”Bågens mästare” på biblioteket.

Adlibris  pocket ljudbok Bokus pocket  ljudbok

Inga kommentarer: