onsdag 15 april 2015

Bågens mästare - Conn Iggulden

Den andra boken i Conn Igguldens serie om Djingis Khan är lika spännande som den första. En riktigt stor äventyrsroman som blir bara bättre när man tänker på att den har förankring i historien. Naturligtvis är detta inte en dokumentärskildring, det här är en romanserie på fem böcker, som verkligen borde bli mer uppmärksammad. Jag tror att många tonårspojkar skulle uppskatta den här berättelsen.

Det ges ut så mycket böcker i dag att de flesta bara ”lever” en kort tid och sedan ges ut i pocket i bästa fall. Sedan försvinner de och det är synd, för det finns så mycket som är riktigt bra i flödet. Ett stort tack till bibliotek och andrahandsmarknaden.

Åter till Djingis Khans liv och äventyr. Den första boken handlade om hans hårda uppväxt och hans vilja att samla de olika mongoliska stammarna under samma ledning (Stäppens krigare). Den här boken handlar främst om hans största seger, segern vid striderna i Grävlingspasset där mongolerna segrade över en större armé och hur de sedan slog läger utanför staden Yenkings (Beijing, Peking) murar och svälte staden till underkastelse. En historisk sann uppgift är när ca 60.000 unga kvinnor gick upp på muren och kastade sig ner mot döden, hellre än att se staden intas och själva bli offer för våldtäkter. Staden hade vid den här tiden ca en miljon invånare.

Djingis Khan accepterade kapitulationen och mottog en stor tribut i värdeföremål, som han kanske inte ens uppskattade och återvände därefter till de stora gräsvidderna som utgjort mongolernas områden i generationer.

Fortsättningen blir spännande och jag hade tur och hittade de två följande böckerna hos Myrorna.

Adlibris Pocket Bokus Pocket Storpocket CD 

Inga kommentarer: