fredag 20 mars 2015

Botgörarna - Ian Rankin

En gammal goding från biblioteket. Den går fortfarande att få fatt på som pocket. Jag har läst några böcker med John Rebus i huvudrollen, dock inte alla som Ian Rankin skrivit. Den här boken har två huvudpersoner, Rebus själv och hans möjliga efterträdare Siobhan Clarke som stigit i graderna. Här får vi två utredningar på var sitt håll, som flätas samman i slutändan.

John Rebus slänger retligt en kopp på sin chef, Gill Templer och tillrättavisas genom att sändas till polisskolan i Tulliallan för att tillsammans med andra gamla rävar lära sig veta hut. Här ska de tillsammans försöka lösa ett s.k. "coldcase". Detta är en dimridå för att Rebus ska kunna avslöja de misstänkta korrumperade poliser som även de ingår i gruppen i Tulliallan. Helt säker känner inte Rebus sig, kanske är det så att de andra ska avslöja honom? För i fallet de fick på sitt bord har flera av dem varit inblandade, däribland Rebus själv. Något lurt verkar det vara.

Samtidigt får Siobhan ta itu med mordet på en konsthandlare i Edinburgh. Siobhan har jobbat tillsammans med Rebus och hon påminner i mångt och mycket om honom, kanske är det hon som ska efterträda när Rebus faller för åldersstrecket.

Många av Rankins historier har också filmats för TV, men jag tycker att böckerna ger så mycket mer. Det är finurliga dialoger även om just den här går lite på styrfart i mitten av boken. Men berättelsen får snart upp farten igen och är riktigt underhållande.

Inga kommentarer: