söndag 8 februari 2015

365 dagar: Utdrag ur kända och okända dagböcker

Anders Bergman och Emelie Perland har gjort en djupdykning i dagböcker och plockat ut en dagboksanteckning för var dag från vitt skilda år - allt från vår tideräknings början till nutid. Några anteckningar är faktiskt äldre än så! Dag för dag gör författarna ett urval ur kända och okända människors dagböcker. Dagböcker, som ger den enskilde individens upplevelse av dagen och dåtidens samhälle, ibland en helt vanlig dag och ibland omvälvande historiska händelser speglade genom dagboken.

Naturligtvis kan inte alla viktiga händelser över så lång tid få plats, men urvalet är riktigt bra och intressant.

Dagböckerna är skrivna av statsmän, författare, konstnärer, äventyrare och många, många fler. Här skildras vardag, fest, krig (världskrigen, Vietnamkriget, boxarupproret m.fl.), sorg, glädje, kärlek och även avrättningar och en fånges väntan i dödscellen. Glädjande nog är ungefär en fjärdedel av dagböckerna skrivna av kvinnor (Eva Braun, Hitlers hustru, är en av dem) och det är ganska anmärkningsvärt med tanke på tiden som boken spänner över.

Lite nyfiket tittar jag hur dagboken såg ut på mitt födelsedatum i december och hittar ett utdrag ur en dansk lyxprostituerads dagbok. Ingen världsomvälvande händelse just där, men ändå en något udda upplevelse!

Många världshändelser passerar revy, så även trivialiteter. Titanics undergång skildras av en överlevare och 11 september skildras av en besökare i skyskrapan - hon förstår inte riktigt vad som händer, men hon måste ut. Evakueringen sker via trapporna och på vägen ner möter de brandmän på väg upp, brandmän som förmodligen inte överlevde. Salvador Dali filosoferar över sin avförings konsistens och Andy Warhol struntar i plikter och färgar ögonbrynen. Skotten Alexander Selkirk hittas efter fyra år på en öde ö år 1709, en händelse som tros ligga bakom bokens Robinson Crusoe. En Spitfirepilot skriver under andra världskriget. Lady Bird skildrar Kennedymordet i Dallas, hon åkte med sin man Lyndon B. Johnson i kortegen. Och många, många fler …

En ögonblicksbild som kryper under mitt skinn är läkarens skildring av bombningen av Hiroshima. Ett starkt ljussken och kläderna på kroppen förintas. Han stapplar framåt naken, och han förstår inte vad som har hänt. Tystnaden är öronbedövande och han ser andra nakna människor, skadade, brända, stapplande som zombier.

Det är tvära kast, och det är det som gör den här antologin både intressant och underhållande. Det är ingen bok du sträckläser utan den avnjuts bäst i små stycken och tål att läsas om och om igen! Det här är en bok du inte får missa, jag älskar den!


Inga kommentarer: