söndag 18 januari 2015

Ett bindande löfte – Erin Kelly

Thriller – står det på omslaget, men det håller inte. Boken är lättläst och ganska spännande, men någon nagelbitare är den absolut inte. På ett sätt liknar den lite lad lit-genren, även om här finns både kriminalhistoria, en stalker och gamla mord.

Luke frilansar och försöker hitta gamla kriminalfall för att skriva en bok. Han träffar en ny bekantskap, en snygg och rik kille och ömsesidig attraktion uppstår. De flyttar ihop och allt är frid och fröjd till en början, men snart inser Luke att han måste bryta upp och för säkerhets skull flyttar han till Brighton där en kompis hjälper honom hitta en hyresbostad. I Brighton råkar han också på det perfekta fallet: en välkänd fastighetsmagnat och välgörare, men en f.d. gangster som i sin ungdom varit misstänkt för mord på sin ”bror” och kompanjon. Ett fall som aldrig fått sin upplösning.

Luke börjar forska i fallet, och trots alla varningar han får så kan han inte sluta. Flera har försökt skriva bok om fallet, men gett upp. Den senaste författaren verkar dessutom ha försvunnit. Luke lyckas trots allt övertala fastighetsmagnaten att ge honom intervjuer för boken. Joss Grand (passande namn för en mäktig person) är nu gammal och skröplig och måste alltid ha tillgång till en syrgastub. Så varför skulle något gå snett nu?

Bokens karaktärer är intressanta och samspelet mellan dem ger krydda åt läsningen. Ändå tycker jag inte att den håller fullt ut. Den känns lite som en veckotidningsroman.

Och – den lämnar mig med lite förbryllande frågetecken! Hur kom den gamle, sjuke mannen till huset? Han som inte själv körde bil utan hade privatchaufför till sin Bentley. Bilen och chauffören, som numera även fungerade som personlig assistent, fanns redan vid huset, trots att den gamle mannen förväntat sig att chauffören skulle vara på gymmet. Åkte den gamle mannen taxi? Och om han hade gjort det, vore det inte lämpligt att låta taxin vänta utanför eftersom mannen skulle göra ett kort besök? De här funderingarna störde mitt läsande och gjorde att jag blev lätt besviken.

De andra trådarna knöts ihop snyggt!

Glansholms Adlibris Inbunden E-bok Bokia Inbunden E-bok

Inga kommentarer: