torsdag 1 november 2012

Gideons Ring – Carin Gerhardsen


Lättläst, underhållande och spännande sammanfattar nog rätt bra Carin Gerhardsens femte kriminalroman om Hammarbypolisen. Här förekommer också polischefen som påminner väldigt mycket om verklighetens ”kapten Klänning”. Det är en deckare för stunden, välskriven, men den stannar inte kvar länge i tankarna efter att jag läst ut den. Precis i början tycker jag att den är lite för snuttifierad.

Boken börjar en tidig lördag morgon. En ung kvinna springer naken efter vägen. Hon springer och springer och verkar inte medveten om omgivningen. En bil stannar och en medelålders man fångar upp henne, men han får ingen kontakt, han lindar in henne i en filt och beslutar köra henne till Södersjukhuset. Plötsligt börjar hon skrika och när han stannar bilen hoppar hon ur. Han försöker lugna henne men hon slår sig lös och försvinner springande.

Polisen tillkallas när hon står och bankar på pianoteknikern John Gideons dörr. Han verkar inte vara hemma. Flickan förs till sjukhus, hon pratar inte, verkar inte veta vem hon är. Polisen står handfallen. Flickan har blivit våldtagen. Men har hon blivit utkastad från Gideons lägenhet utan kläder? Har hon blivit våldtagen där inne av en eller flera män? Grannarna vittnar om en strid ström av unga flickor som besökt Gideon. Konstigt nog har ingen gjort någon anmälan. Är han en hallick som förser pedofiler med offer? Han blir högintressant för polisen, och det gäller att hitta honom snabbt.

Det är full rulle i den här boken och polisen blir tvungen att tänka om många gånger. Allt är inte riktigt som det verkar vara. Lite långsökt tycker jag det är att polisen kopplar ihop händelserna med barnliket som hittas inlindad i en plastpåse av en fiskare. Det går lite för fort här. Det underhållning från början till slut och verklighetsanknytningen får bokens ”kapten Klänning” stå för. Det verkliga fallet överträffar faktiskt fiktionen.

I boken framgår hur svårt det är att undersöka ett sexualbrott, speciellt när offret tiger och när hon äntligen börjar prata serverar den ena historien efter den andra. Jag gillar sidospåret med den lätt förståndshandikappade Jenny och hennes dilemma hur hon ska reda ut den situation hon hamnat i. Hon är medveten om att hon inte är speciellt smart, men hon försöker förtvivlat hitta en lösning.

Det är en bra historia, väl värd att läsa.


Inga kommentarer: